НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова откри документална изложба за софийския период на Кемал Ататюрк

2022-06-06 18:59:00

В днешните трудни и противоречиви времена трябва да четем от пожълтелите страници на историята, там са поуките и посланията към днешния ден. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Държавна агенция „Архиви“ документалната изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София (27 октомври 1913 г. – 02 февруари 1915 г.)”. В приветствието си Йотова посочи, че архивните документи ще се радват на широк обществен интерес, ще привлекат и вниманието на специалисти, посветени на историята на България, на Турция, на цяла Европа.

„Изложбата разкрива нови щрихи от живота и дейността на един от най-големите държавници Мустафа Кемал Ататюрк. Пребиването му в София е в един много труден период от началото на 20 век, между войните, когато се решават съдбините на балканските народи“, заяви вицепрезидентът. Тя изтъкна, че архивните документи прибавят допълнителни щрихи за началото на българо-турските отношения в период, скоро след възкръсването на свободната и независима българска държава на политическата карта на света. „Ататюрк е архитект на тези отношения“, отбеляза вицепрезидентът и цитира негови знаменателни думи: Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки