НОВИНИ

Президентът: Зографският манастир продължава да бъде пазител на Православието, стълб и крепител на истината

2022-06-04 17:35:00

Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и на чистото учение на вярата, стълб и крепител на истината. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към игумена на манастира „Св. Великомъченик Георги Зограф“ архимандрит Амвросий и към монасите от обителта при посрещането на държавния глава, който е на посещение в Света гора.

Президентът изрази пред архимандрит Амвросий своето и на българския народ преклонение пред отговорното монашеско служение, което укрепва православното единство. Румен Радев подчерта, че и занапред може се разчита на подкрепа от българската държава за по-нататъшното утвърждаване на Зографския манастир като значим център на православното монашество и на българската духовност.

По-рано държавният глава проведе среща с духовното ръководство на автономната монашеска общност Света гора в административния център Карея. „За всяко българско сърце словосъчетанието „Света Гора“ е свято, свещено и вдъхновяващо“, посочи президентът Румен Радев, откроявайки неразривната вековна връзка между Света гора и българския народ. Той изрази надежда, че хилядолетните връзки, които обединяват Атон и българския народ, ще се засилват и обогатяват все повече чрез взаимни посещения и духовно ползотворни инициативи.

„Никога няма да забравим паметното посещение на светите мощи на Солунските братя, които дойдоха за благословение на българския народ именно оттук“, подчерта държавният глава и изказа признателност за благословението на 24 май мощите на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат в България.

Президентът подчерта, че примерът на братолюбието и взаимното уважение, който Света Гора дава на цялото човечество, е радващ на фона на днешните тежки предизвикателства, пред които е изправен светът. „На този малък като човешка длан полуостров съжителстват в мир, любов, взаимопомощ и взаимно уважение, като едно семейство, монаси от много народности“, отбеляза Румен Радев. В столицата на Монашеската република Атон президентът посети и Протатския храм „Успение Богородично“.

В рамките на посещението си в Зографския манастир президентът Румен Радев участва в засаждането на акациеви дръвчета, с цел да бъде укрепен застрашения от свлачище склон над манастира. В утрешния ден президентът ще разгледа манастирската библиотека, в която се съхранява написаната от Паисий Хилендарски „История Славянобългарска“. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки