НОВИНИ

Румен Радев: Неподдържана пътна мрежа създава дефицити в безопасността

2022-06-01 16:48:00

Необходим е общ и интегриран подход за намаляване на броя на жертвите при пътни произшествия на Балканите чрез подобряване на проектирането на пътища, цялостната организацията на транспорта, обучението и квалификацията, както и внедряване на системи за наблюдение и контрол и на нови технологични решения. Това заяви президентът Румен Радев по време на Международна конференция „Визия Нула за Балканите“. Форумът се провежда в София под патронажа на държавния глава.

В рамките на конференцията представители на централната и местната власт, както и  български и чуждестранни експерти по пътна безопасност дискутират възможни съвместни действия за подобряване безопасността на движение по пътищата. Организатори на форума са Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ и Международната пътна федерация.

Днес, в Международния ден на детето, ние сме длъжниците към най-уязвимите при транспортните произшествия – децата, заяви Румен Радев. По думите му, вниманието към тяхното здраве и живот трябва да е постоянно и целенасочено, а не само в ден като днешния.

В изказването си пред участниците във форума държавният глава заяви, че конференцията е полезна и необходима с оглед на обмяна на различни и идеи и ефективни мерки за намаляване на броя на жертвите на пътя. Държавният глава отбеляза, че на Балканите има общи проблеми, касаещи пътната безопасност, затова са нужни и общи решения. В рамките на ЕС България и Румъния отчитат най-много загинали при инциденти на пътя. Президентът отбеляза, че в нашата страна живота си губят четири пъти повече хора в сравнение с Швеция – държавата, която първа започва да прилага в своите политики концепцията „Визия Нула“ – елиминиране на фаталните и тежки пътни произшествия.

„Пътната безопасност има пряко отношение върху нашите здравни и социални системи. Ефектът от произшествията води и до икономически загуби“, заяви президентът. Той посочи, че в голяма част от Балканите проблемите са още по-сериозни заради качеството на пътища и старият автопарк. “Нашата пътна мрежа е не само най-неразвита, но и най-зле поддържана. Автомобилният парк при нас е най-стар и също най-зле поддържан“, заяви Румен Радев, като добави, че когато се проектират и строят пътища, трябва да се залагат единни и високи стандарти.

„Има държави, в които също се случват голям брой произшествия, но има по-малко пострадали заради развитието на спешната помощ по въздуха“, заяви Румен Радев. Той отбеляза значението на навременна медицинска грижа в т.нар. златен час след инцидент. Румен Радев припомни, че проектът за изграждане на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Президентът отбеляза и значението на човешкия фактор за намаляване на жертвите на пътя. „Важно е възпитанието за култура на движение по пътищата и oсобено залагането на такива модели на поведение да е още от най-ранна възраст“, посочи държавният глава.

„Мобилността е не само в основата на всяка икономика, но и критерий за общественото развитие“, заяви Румен Радев. Той посочи, че гъстотата на пътната инфраструктура, железопътната мрежа, на летища и пристанища е почти право пропорционална на стандарта на живот и сравнението между Западна Европа и Балканите доказва това.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки