НОВИНИ

Вицепрезидентът: Звучният български език и богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури

2022-05-29 11:04:00

Илияна Йотова откри VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“ и поведе традиционното най-дълго хоро в Копенхаген
 

Звучният български език, богатите български традиции ни отличават в калейдоскопа от световни култури. Българите, където и да живеем по света, винаги ще бъдем част от духовната империя България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Копенхаген VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“, който събра участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

 „Където и по света да се срещна с наши сънародници, няма по-голямо вълнение и щастие, когато чуя звучната и красива българска реч, когато гледам българските народни танци и слушам българските народни песни, изпяти от най-малките българчета – немалка част от тях родени зад граница, но запазили българското благодарение на своите родители“, сподели Йотова в приветствието си.

„Древна традиция е да се излиза на мегдана. Това не е само място за срещи, за хора. Мегданът е метафората за човешкия живот, на собственото ни битие, където се срещат хора, биографии, страсти, чувства, добро и зло, любов, където се определят съдби. Тук си дават среща хилядолетни обреди, обичаи, традиции. Затова е много важен българският мегдан, тук си даваме среща ние, българите, и за мен няма друга България, защото всички сме един народ, а в дни като днешния „заедно“ звучи още по-силно“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на всички, които поддържат жив българския дух зад граница, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна вицепрезидентът. Икона на Светите братя тя подари на тазгодишните домакини на „На мегдана на другата България“ Български танцов клуб „БГ Фолк Ритми“ – Копенхаген, Дания & Малмьо, Швеция. Илияна Йотова благодари на вдъхновителите на идеята за пътуващия събор Анита Екенова, ръководител на лионската група за български танци и песни „От извора“.

Съборът се посвещава и на 90-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Кралство Дания. Вицепрезидентът благодари на посланик Светлан Стоев и българското посолство за активната дейност.

Илияна Йотова поведе и традиционното най-дълго хоро в датската столица, организирано от група за народни танци „Дилмана“. „Дошло от сложния свят и магия на траките, българското хоро и днес ни кара да се чувстваме част от всемира, кара ни да се сливаме с безкрайната сила на вселената. С музика, ритъм, движение, хванати за ръце, създаваме обща енергия, възбуждаме дълбоко закодираната човешка същност и желание да бъдем заедно, да усещаме, че сме българи. Това е нашият свещен ритуал за единение“, заяви вицепрезидентът и посочи, че на хорото в Копенхаген мислено се хващат още много сънародници.

По-рано Йотова разговаря с ръководството на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина. Обсъдена беше необходимостта асоциацията да получи статут, за да може да участва в съвместни проекти с българската държава. От асоциацията поискаха по-тесни връзки с България за обмяна на опит. Илияна Йотова предложи такъв тип асоциации да се включат в предстоящата промяна на Закона на българите в чужбина.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки