НОВИНИ

Президентът: Очаквам коалиционният съвет да отстоява националния интерес и постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС през януари по отношение на РСМ

2022-05-27 20:03:00

Очаквам устремът и енергията, които правителството влага за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, като призова управляващите да не губят поглед от тежката социално-икономическа криза в страната заради фокуса си върху външната политика. Държавният глава посочи, че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят тревога. 

В отговор на въпрос за призива на министър-председателя за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, който да обсъди европейската перспектива на РСМ, президентът посочи, че очаква коалиционният съвет на управляващите да следва постигнатите с консенсус становище и предложения от КСНС през януари. Държавният глава призова правителството да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. „Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път“, заяви държавният глава. 

България трябва да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, подчерта президентът и припомни общата позиция, постигната от всички участници в заседанието на КСНС през януари. „Съгласие от наша страна за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резултати“, посочи държавният глава и открои като особено чувствителен въпроса за правата на македонските българи, по който все още не е постигнат напредък.

Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, на основание да се търси справедливост, заяви президентът, помолен да коментира т.нар. законопроект за изработване на български вариант на закона „Магнитски“.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки