НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

2022-05-19 19:47:00

Владимир Димитров-Майстора продължава и днес да ни провокира, да ни задава въпроси чрез погледа на изящните му образи. В задъханото ежедневие той ни кара да гледаме навътре към нас, към нашите корени и човешка същност. Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването на изложбата „Образът на Майстора“ в Квадрат 500. На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев. Те са посветени на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров и могат да бъдат разгледани до 28 август.  

Румен Радев припомни думите на Майстора, че е лесно да изпишеш портрет, но е трудно да изпишеш душата.  „Всъщност това е тайната на неговата магия и всеки от нас, когато застане пред платната на Майстора, няма начин да не се смири, да не попие от мъдростта на неговото творчество, да затаи дъх и да се обърне към себе си и своята същност“, заяви президентът. Румен Радев отбеляза, че магията на творчеството на Патриарха на българското изобразително изкуство предизвиква гордост и надхвърля далеч границите на Родината.

„Майстора  успя да види и преоткрие по незабравим начин връзката между човек и природа. Той е творец, който подчини целия си живот на изкуството“, заяви в приветствието си Румен Радев и отбеляза, че в картините на художника прозира поглед, изпълнен с любов към българския бит и село, към българската жена.

Румен Радев благодари на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова и на куратора на изложбите Иво Милев за организирането на експозициите.

Изложбата „Образът на Майстора“ в „Квадрат 500“ представя образа на Владимир Димитров- Майстора (1882-1960 г.) в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от неговите съвременници, документални снимкови и филмови материали, някои от които се показват за пръв път пред публика. Експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, която е представена в Двореца, поставя творчеството на Майстора в контекста на художниците и идеите на неформалното Движение за Родно изкуство от 1920-те и 1930-те години. За осъществяването на изложбите партньори на Националната галерия са повече от 25 музеи, галерии, културни институции и частни колекционери от страната.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

30 юни 2022 | 19:07
България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Държавният глава: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство

30 юни 2022 | 16:04
Макар и в оставка, изпълнителната власт носи отговорност за своите действия, заяви президентът пред журналисти

Президентът Румен Радев разговаря в Мадрид с премиера на Нидерландия Марк Рюте

30 юни 2022 | 09:09
По време на разговора бяха обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство

Президентът Румен Радев и премиерът на Швеция Магдалена Андерсон откроиха високите технологии и иновациите като потенциални сфери за задълбочаване на двустранното сътрудничество

29 юни 2022 | 18:06
Разговорът на Румен Радев и Магдалена Андерсон се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки