НОВИНИ

Президентите Румен Радев и Анджей Дуда: Гарантирането на сигурността изисква солидарност и обединени усилия на държавите от Източна Европа

2022-03-22 15:44:00
 
Двамата държавни глави обсъдиха в София възможността Полша да окаже съдействие за поддръжката на българските изтребители МиГ-29
 
С Полша сме единни в усилията за укрепване на сигурността в нашия регион, но това не отменя голямата отговорност, за която съм напомнял на не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет. Това заяви президентът Румен Радев след среща в София с полския си колега президента Анджей Дуда. Държавният глава на Република Полша е на работно посещение у нас.
 
Променената среда на сигурност заради войната в Украйна, произтичащите от това предизвикателства за региона и Европа, както и възможните решения за преодоляване на негативните последствия върху икономиката и социалните системи бяха сред акцентите в разговора между Румен Радев и Анджей Дуда. Двамата президенти изразиха обща позиция за недопустимата братоубийствена война между два братски, славянски народа и призоваха за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. „Тази война причинява не само разрушения, не само огромни страдания за хората, тя е заплаха за международната сигурност“, посочи българският държавен глава. 
 
По думите на президента Радев войната поставя особено остро и въпроса за нашата сигурност. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на НАТО без реални и съвременни отбранителни способности, подчерта Румен Радев. Той изтъкна усилията на Полша в тази посока с приетия наскоро Закон за отбрана на отечеството и с планираното увеличение на разходите за отбрана от 2,2% на поне 3% от БВП през 2023 г. Българският президент отбеляза, че както в Полша, така и в Румъния текат сходни процеси на дълбока модернизация на въоръжените сили. „Неглижирането на проблемите на отбраната в България години наред доведе до дефицит на способности“, посочи държавният глава и добави, че затова са нужни спешни мерки, отбелязани и на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. 
 
Като особено критичен проблем за страната ни Румен Радев открои поддръжката на изтребителната авиация, тъй като ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила Ф-16 за носене на бойно дежурство може да се очаква евентуално около 2030 г. Затова на срещата на двамата президенти е била разгледана възможността експертни екипи да обсъдят възможностите на Полша, с нейната индустрия и Военновъздушни сили, да окаже съдействие на България за поддръжката на изтребителите Миг-29. „Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загубим нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет и да абдикираме от нашите съюзнически задължения“, подчерта държавният глава. По думите му налице е риск да се компрометира и проектът за придобиване на Ф-16, заради опасност от това да няма кой да лети на него и да го обслужва. 
 
Обща бе позицията за необходимостта от солидарност и общи усилия за по-голяма устойчивост на системата на логистика в региона. Подобряването на инфраструктурната свързаност в енергетиката и транспорта е обща цел за България, Гърция и Румъния, включително за изграждането на тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния. Част от тези проекти могат да бъдат реализирани и с финансовите механизми на НАТО, за което ще настояват страните от региона на предстоящата среща на върха след два дни, посочи Румен Радев.
 
Президентите на България и Полша потвърдиха ангажимента на двете държави да продължат да оказват помощ на всички, които търсят спасение от войната. България вече е оказала подкрепа на над 100 000 граждани на Украйна, които освен подслон и храна, получават и медицински грижи, работа, образование и възможност за интеграция в обществото. Румен Радев и Анджей Дуда отправиха и съвместен призив към Европейския съюз за подкрепа в дългосрочен план за държавите, посрещащи и приемащи бежанци.
 
Като част от съвместните усилия за оказване на хуманитарната подкрепа за Украйна, държавният глава Румен Радев призова българското правителство да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и друго необходимо оборудване, особено с акцент върху районите, където преобладава българското малцинство, подложено на обстрел. 
 
Президентът на Република Полша Анджей Дуда изрази увереност, че неприемливото за международната общност нарушаване на международното право от страна на Русия ще бъде категорично санкционирано. Той открои и амбициите на Полша за ускорено развитие на отбранителните способности на страната, за което има широк обществен консенсус.
 
Полският президент сподели и усилията в подкрепа на търсещите спасение от войната в Украйна, като посочи, че до момента Полша е приела над 2 млн. души. „Вярвам, че на предстоящата Среща на върха на НАТО ще се вземат решения, които да засилят нашата сигурност, а мирът и спокойствието в Украйна да бъдат възстановени“, каза още президентът Анджей Дуда.
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки