НОВИНИ

За високия, но неизползван потенциал на българските ИТ-кадри разговаря вицепрезидентът с български специалисти от чужбина и България

2021-10-28 10:33:00

Срещата е част от инициативата на Илияна Йотова „Народността не пада там дето, знанието живей“

В платформа за създаване на контакти и обмяна на идеи се превърна поредната онлайн среща от инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей“. Йотова разговаря с експерти по информационни и комуникационни технологии, специалисти и учени в сферата на високите технологии със световен авторитет от българските общности по света и в България.

Досега такива срещи вицепрезидентът проведе с български представители на творческите среди – поети, писатели, кинодейци от Северна и Латинска Америка, от Австралия и Африка. Форумът има за цел да насърчи връзките между различни професионални среди у нас и в чужбина. „Липсва ни знанието за вас. Искаме българското общество да ви познава, заедно да работим за по-добрия образ на България по света“, посочи Илияна Йотова. Тя подчерта, че неслучайно срещата се провежда в навечерието на Деня на народните будители – „търсим съвременните будители, които ни обогатяват със своите познания и постижения“.

Своя опит и идеи споделиха Иван Ташев – управляващ съдружник в Майкрософт и съпредседател на Центъра за българска култура в Сиатъл в щата Вашингтон, Николай Колев – програмист, председател на Българската църковна община „Света Злата Мъгленска“ и настоятел в Българското неделно училище в град Ървайн в щата Калифорния, и старши архитектът на мрежови данни Кирил Божилов от енергийния клъстър в Торонто. От България се включиха Огнян Траянов – основател и собственик на една от най-големите български софтуерни компании и зам.-председател на Българската асоциация за информационни технологии, и проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, ръководител на Центъра за върхови постижения по информатика и информационно-комуникационни технологии.

Участниците в срещата представиха акценти от дейността си и най-новите си постижения. Общо беше мнението за необходимостта от засилване на партньорството между тази професионална общност сред българите в чужбина и българите в родината. Посочено беше, че българите, които се занимават с наука в сферата на компютърните технологии, са неизползван ресурс. На срещата беше изтъкнато, че България трябва да търси добавената стойност, таланта и големия потенциал на своите кадри в информационните и комуникационните технологии, а не трудът им да отива за аутсорсинг индустрията. Страната ни има много качествени експерти в тази сфера, но липсват предприемаческите умения. В разговора беше посочено, че в България няма пазар на иновациите, затова е полезна обмяната на добри примери и практики. Вицепрезидентът Йотова подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще даде възможности за развитие в тази сфера и за изграждане на стартъп компании.

Освен доказани експерти в своята област, участниците в срещата от чужбина са отдадени и на дейностите на българската общност, насочени към съхранение и разпространение на българския език, култура и дух. Изучаването на български език от най-ранна възраст и образованието са сред приоритетите им.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

30 юни 2022 | 19:07
България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Държавният глава: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство

30 юни 2022 | 16:04
Макар и в оставка, изпълнителната власт носи отговорност за своите действия, заяви президентът пред журналисти

Президентът Румен Радев разговаря в Мадрид с премиера на Нидерландия Марк Рюте

30 юни 2022 | 09:09
По време на разговора бяха обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство

Президентът Румен Радев и премиерът на Швеция Магдалена Андерсон откроиха високите технологии и иновациите като потенциални сфери за задълбочаване на двустранното сътрудничество

29 юни 2022 | 18:06
Разговорът на Румен Радев и Магдалена Андерсон се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки