НОВИНИ

Вицепрезидентът в Хасково: България трябва да защити пред ЕС повече средства и възможности за сигурността на границите

2021-10-25 14:03:00

 

Илияна Йотова откри конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото“

 

България трябва да защити своята позиция за повече средства и възможности за укрепване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз. България трябва да извоюва средства за техника и обучение от двата фонда за миграция и убежищe и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 млрд. евро. Неслучайно провеждаме тази конференция в Хасково – заради своя трансграничен характер Хасковска област е важна не само за сигурността на българските граждани, а и на европейските. Тази позиция изрази  вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и обществото", която се провежда по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова. Според проучване европейските граждани посочват миграцията на второ място след пандемията в своите притеснения.

Вицепрезидентът подчерта, че българската държава трябва да изготви собствена консолидирана позиция, която да защитава пред европейските партньори и да търси за съюзници страните от външните граници на съюза. „Малка България трябва да направи своя санитарен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските партньори да не разкрива допълнителни бежански центрове при нужда", заяви Йотова и подчерта, че трябва да настоява и за промяна на Дъблинския регламент и за по-конкретни текстове за реадмисията. Според Дъблинския регламент отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили. Вицепрезидентът посочи, че въпреки уверенията на Европейската комисия, че миграцията и убежището ще бъдат приоритетна тема, засега няма нищо постигнато по тези въпроси.

Илияна Йотова определи като най-проблемна границата с Турция заради компрометираното защитно съоръжение и приветства решението на служебния кабинет да се стопанисва от Министерство на вътрешните работи и да се засили контролът.

Вицепрезидентът призова и за засилване на контрола в приемателния център от отворен тип в Харманли, за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.

Илияна Йотова е категорична, че България не трябва да приема новото предложение на ЕК идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, за да стигнат до Европа.

В изказването си вицепрезидентът припомни мигрантската вълна от 2015 г., когато ЕС се оказа тотално неподготвен, с липса на координация и конкретно законодателство. „Много средства бяха похарчени за спасителни операции, за справяне с каналджийството, но без особен резултат, именно заради липсата на целенасочена политика", посочи Илияна Йотова.

Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено на 9 май тази година. Вицепрезидентът призова младите хора да се включат активно със свои предложения, за да може европейските политики да бъдат по-близки до хората.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Туризмът може да има голям принос в икономическата трансформация на страната

25 ноември 2021 | 21:09
Румен Радев и Илияна Йотова поздравиха гостите на церемонията по връчване на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до конкретни резултати

25 ноември 2021 | 12:12
България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, който се проведе по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.

Държавният глава: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот

23 ноември 2021 | 19:07
Румен Радев поздрави участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания

Президентът Румен Радев: Пред парламентарно представените партии стоят задачите за съставяне на правителство и приемане на държавния бюджет

23 ноември 2021 | 18:06
Държавният глава ще обяви до края на тази седмица кога ще свика 47-ото Народно събрание

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки