НОВИНИ

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“, получила апаратура от инициативата „Българската Коледа“

2021-10-01 13:16:00

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация на деца „Св. София“, която получи дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ – апарат за робот-асистирана локомоторна терапия Локомат. Държавният глава подчерта, че след дълги години усилия, препоръки на лекарите и молби от страна на множество родители, страната ни вече разполага с първия такъв апарат от най-ново поколение.

От началото на месец септември тази година, новият апарат е на разположение на лекари, рехабилитатори и пациенти. Той предлага повече възможности за рехабилитация на пациенти и в по-тежко състояние, благодарение на съвременни технологии за раздвижване, чрез обратна връзка. Съчетано е с използване на виртуална реалност, което увеличава мотивацията и участието на пациента.

Благодарение на дарителския жест на добродетелни хора лечебното заведение разполага с апаратура на най-високо технологично ниво, дарена през годините от „Българската Коледа“, която дава възможност за роботизирана рехабилитация за долни и горни крайници, проследяване и анализ на движенията, обучение в реално ходене по равни и неравни повърхности. „Искам да благодаря на всички дарители, на всички отговорни лекари, и съм много щастлив, че нашите деца, които заслужават всичко това, най-сетне го имат – едни нови, съвременни форми и методи на рехабилитация и лечение“, заяви държавният глава.

По време на срещата Румен Радев припомни, че при посещението му в болница "Света София" преди две години с доц. д-р Иван Чавдаров са обсъдили следващите разширения и нужди на лечебното заведение. Екипът на болницата заяви пред президента, че разработват архитектурен план за разгръщане на центъра, в който новата апаратура да бъде използвана пълноценно. Държавният глава изрази надежда този проект да има нужното финансиране, защото българските деца го заслужават.

Болница "Света София" е рехабилитационен център за деца, който осигурява изграждането на възможности за интегриране на децата с церебрална парализа /ДЦП/ посредством тяхното комплексно обслужване, включващо ранна диагностика, комплексна медицинска и немедицинска рехабилитация и обучение. Лечебното заведение има договор с НЗОК по клинична пътека № 260, която осигурява ежемесечно по 10 процедури с робот-асистирана терапия, включително и Локомат.

Към настоящия момент се финализират дейностите по Кампания 2020/2021 г. на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Подпомогнати са близо 450 деца. Всички заявления за подпомагане на деца, постъпили до края на м. октомври 2021 г. ще бъдат разгледани в рамките на тазгодишното издание на „Българската Коледа.

До края на годината предстои да бъдат дарени 31 медицински апарата на 26 лечебни заведения, закупени със средства от кампания 2020/2021.В началото на м. декември ще бъде обявено началото на новото деветнадесетото издание на „Българската Коледа“.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

30 юни 2022 | 19:07
България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Държавният глава: В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство

30 юни 2022 | 16:04
Макар и в оставка, изпълнителната власт носи отговорност за своите действия, заяви президентът пред журналисти

Президентът Румен Радев разговаря в Мадрид с премиера на Нидерландия Марк Рюте

30 юни 2022 | 09:09
По време на разговора бяха обсъдени и теми от дневния ред на Европейския съюз, включително възможните подходи за приемането на България в шенгенското пространство

Президентът Румен Радев и премиерът на Швеция Магдалена Андерсон откроиха високите технологии и иновациите като потенциални сфери за задълбочаване на двустранното сътрудничество

29 юни 2022 | 18:06
Разговорът на Румен Радев и Магдалена Андерсон се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО, която се провежда в испанската столица.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки