НОВИНИ

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация „Св. София“, получила апаратура от инициативата „Българската Коледа“

2021-10-01 13:16:00

Президентът Румен Радев посети специализираната болница за рехабилитация на деца „Св. София“, която получи дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ – апарат за робот-асистирана локомоторна терапия Локомат. Държавният глава подчерта, че след дълги години усилия, препоръки на лекарите и молби от страна на множество родители, страната ни вече разполага с първия такъв апарат от най-ново поколение.

От началото на месец септември тази година, новият апарат е на разположение на лекари, рехабилитатори и пациенти. Той предлага повече възможности за рехабилитация на пациенти и в по-тежко състояние, благодарение на съвременни технологии за раздвижване, чрез обратна връзка. Съчетано е с използване на виртуална реалност, което увеличава мотивацията и участието на пациента.

Благодарение на дарителския жест на добродетелни хора лечебното заведение разполага с апаратура на най-високо технологично ниво, дарена през годините от „Българската Коледа“, която дава възможност за роботизирана рехабилитация за долни и горни крайници, проследяване и анализ на движенията, обучение в реално ходене по равни и неравни повърхности. „Искам да благодаря на всички дарители, на всички отговорни лекари, и съм много щастлив, че нашите деца, които заслужават всичко това, най-сетне го имат – едни нови, съвременни форми и методи на рехабилитация и лечение“, заяви държавният глава.

По време на срещата Румен Радев припомни, че при посещението му в болница "Света София" преди две години с доц. д-р Иван Чавдаров са обсъдили следващите разширения и нужди на лечебното заведение. Екипът на болницата заяви пред президента, че разработват архитектурен план за разгръщане на центъра, в който новата апаратура да бъде използвана пълноценно. Държавният глава изрази надежда този проект да има нужното финансиране, защото българските деца го заслужават.

Болница "Света София" е рехабилитационен център за деца, който осигурява изграждането на възможности за интегриране на децата с церебрална парализа /ДЦП/ посредством тяхното комплексно обслужване, включващо ранна диагностика, комплексна медицинска и немедицинска рехабилитация и обучение. Лечебното заведение има договор с НЗОК по клинична пътека № 260, която осигурява ежемесечно по 10 процедури с робот-асистирана терапия, включително и Локомат.

Към настоящия момент се финализират дейностите по Кампания 2020/2021 г. на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Подпомогнати са близо 450 деца. Всички заявления за подпомагане на деца, постъпили до края на м. октомври 2021 г. ще бъдат разгледани в рамките на тазгодишното издание на „Българската Коледа.

До края на годината предстои да бъдат дарени 31 медицински апарата на 26 лечебни заведения, закупени със средства от кампания 2020/2021.В началото на м. декември ще бъде обявено началото на новото деветнадесетото издание на „Българската Коледа“.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“

28 ноември 2023 | 20:08
За седма поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова приветства лауреатите на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“, която се провежда за 13-и път.

Президентът Радев: Висококачествената профилактика следва да се превърне във фокус на българското здравеопазване

28 ноември 2023 | 17:05
Държавният глава подчерта, че профилактиката остава една от „болните“ теми в българското здравеопазване и от това страда и здравето на нацията.

Президентът: „Българската Коледа“ се превърна в морален еталон и коректив на институциите, защото доказа, че може да се постига много повече с много по-малко средства

27 ноември 2023 | 15:03
Румен Радев даде начало на 21-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава

Президентът: Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, които трябва да се пресекат

27 ноември 2023 | 12:12
Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Досега президент не е налагал вето върху Закон за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант. Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев в отговор на въпрос за проекта на закон за държавния бюджет на България за 2024 година.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки