НОВИНИ

Президентът: Социалното предприемачество дава възможност на най-уязвимите чрез своя труд да се чувстват достойни членове на обществото

2021-09-29 13:43:00

Социалното предприемачество създава условия и дава възможност на уязвимите групи да се трудят пълноценно и да разгръщат своя талант, така че да не разчитат на помощи и подаяния, а да се  чувстват достойни членове на нашето общество. Това заяви държавният глава Румен Радев, в приветствието си към участниците в  Деветия европейски форум за социално предприемачество, който се провежда в Международния панаир в Пловдив.

„През последните години неравенствата в доходите в България растат и ние вече сме на първо място в Европа по този показател, което е изключително тревожно“, изтъкна президентът. Той подчерта, че това негативно явление може да бъде преодоляно и с подкрепата на социалното предприемачество.

Румен Радев отправи благодарност към организатора на форума - Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, както и към осемте национално представени организации на хора с увреждания.

„Кооперирането, доброто управление и социалната ангажираност са принципи, залегнали не само в кооперативното движение, но върху тях трябва да градим и мерките за справяне със социалната и икономическата криза като последствия от пандемията“, посочи още президентът Радев и изтъкна дълбоките традиции на българското кооперативно движение.

В рамките на форума се състоя церемония по връчване на награди за заслуги в развитието на европейското социално предприемачество "Стилиян Баласопулов". Държавният глава Румен Радев връчи първите три отличия – на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, на Агенцията за хората с увреждания и на проф. Лалко Дулевски -  дългогодишен председател на Икономическия и социален съвет на Република България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

19 май 2022 | 19:07
Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

19 май 2022 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки