НОВИНИ

Президентът Радев подписа указ за назначаването на Гергана Стоянова за нов член на ЦИК

2021-09-10 14:36:00

Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни, заяви държавният глава по време на изслушването на кандидата

Държавният глава Румен Радев подписа указа за назначаването на Гергана Стоянова за нов член на Централната избирателна комисия по предложение на политическа партия „Има такъв народ“. Тя заема мястото на Любомир Гаврилов от квотата на същата парламентарно представена партия. Мандатът на Гаврилов е предсрочно прекратен, след подадената от него оставка.

Преди подписването на указа, на „Дондуков“ 2 се състоя публично изслушване на кандидата за нов член на ЦИК. „За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори е от изключителна важност съставът и начинът на работа на ЦИК“, заяви по време на изслушването президентът Румен Радев. По думите му, за да е ефективна дейността на комисията, е от значение нейната публичност.

Румен Радев изрази надежда Гергана Стоянова да се включи възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, „защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни“. „Изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции“, заяви още президентът.

Комисия от Администрацията на президента, назначена за проверката по представените за кандидата документи, не е установила несъответствие с нормативните изисквания за заемане на длъжността, стана ясно по време на изслушването. В рамките му Гергана Стоянова представи опита си в изборната администрация като член на РИК-Бургас при провеждането на парламентарния вот на 11 юли 2021 г. Гергана Стоянова е магистър по право от Бургаския свободен университет и има над 20-годишен юридически стаж.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образованите, можещите млади хора ще извадят света от кризата

18 октомври 2021 | 19:07
Илияна Йотова откри учебната година в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт

Мерките за защита на заетите във въглищната енергетика в контекста на енергийния преход на ЕС обсъдиха президентът и кметовете на общини

18 октомври 2021 | 19:07
По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.

Държавният глава: Очаквам ясни и навременни мерки с конкретни хоризонт, срок и обхват за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ

18 октомври 2021 | 18:06
Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ, които да съдържат конкретни хоризонт, срок и обхват и да водят до бързи реални резултати. До момента у нас бизнесът е главният потърпевш от безпрецедентната ситуация, но тя се отразява и на всички българските граждани, които плащат по-високи цени за почти всяка стока и услуга. Необходими са спешни антикризисни решения, които да дадат спокойствие на обществото и на бизнеса.

Вицепрезидентът: Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата

17 октомври 2021 | 11:11
„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки