НОВИНИ

Румен Радев: Българските изследователи в Антарктика отварят вратите към ключово за бъдещето на света знание

2021-01-29 16:17:00
Полярниците от 29-та Българска антарктическа експедиция се отправят към ледения континент с българския национален флаг 
 
Вече повече от три десетилетия българските изследователи и учени отварят вратите към знание, което може да е ключово за бъдещето на света. Това заявява президентът Румен Радев в поздравителния си адрес към членовете на 29-ата Българска антарктическа експедиция. Церемонията по връчването на националния флаг на българските антарктици се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в която участва секретарят на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков, който е и участник в 17-ата Българска антарктическа експедиция. 
 
В поздравителния си адрес Румен Радев откроява голямата значимост на българската полярна база в Антарктика „Св. Климент Охридски“, която всяка поредна наша експедиция пази и развива. „Макар и далечна, онази малка България повече от всякога е извор на надежда и вяра, че границите на човешкия интелект са съизмерими единствено с мечтите ни за по-добър живот“, посочва държавният глава. 
 
По думите на президента единствено сътрудничеството между нациите е ключ към успеха в изследването на Ледения континент. „Вярвам в мисията Ви и в стратегическото значение на вашия труд. Нека българското знаме продължава да се вее над Антарктика!“, заявява още Румен Радев и подчертава, че в лицето на президентската институция полярниците имат верен партньор.
 
Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев получи както националния флаг, така и икона на Св. Иван Рилски, дарение от държавния глава за българския православен параклис на о. Ливингстън. 
 
Заради пандемичната обстановка всички 29 държави с полярни програми, поддържащи бази в Антарктика, съкращават значително своите дейности. Съставът на Българската полярна експедиция тази година е намален на 6 души, водени от командира Йордан Тодоров, на когото проф. Пимпирев предаде националния флаг. Планираните дейности на експедицията тази година са свързани основно с подготвителни работи за строителството на новата научна лаборатория в българската база и събиране и анализ на данните, записвани през зимния сезон от уредите в околностите на базата. Полярниците заминават утре за Пунта Аренас, Чили, от където с испанския кораб  „Сармиенто де Гамбоа“ ще отпътува за Антарктика. Експедицията планира да се завърне в България в началото на месец април.
 
Проф. Христо Пимпирев изрази удовлетворението си, че въпреки трудностите, българският национален флаг ще се вее над Антарктика за 29-ти път. „Надяваме се, че на следващата експедиция България ще се опита да изпрати и свой кораб, който да стигне до Ледения континент“, отбеляза проф. Пимпирев. „Работата в Антарктида е един пример за бъдещото развитие на човечеството. Там няма войни, а приятелство и сътрудничество в науката“, посочи още председателят на Българския антарктически институт.
 
На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Аржентина, Бразилия и Португалия, с които България си сътрудничи в изследването на Ледения континент.
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с кмета на Цариброд Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

Румен Радев: Просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

Подходите за преодоляване на социално-икономическите неравенства в България обсъдиха президентът Румен Радев и постоянния представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

Румен Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки