НОВИНИ

Държавният глава: Изключително важно е не само да се проведат честни избори, но и да се гарантира прозрачна предизборна кампания

2021-01-10 13:53:00

Изключително важно е не само да се проведат честни избори, но и да се гарантира прозрачна предизборна кампания. Очакваме да чуем предварително параметрите и здравните критерии, съобразно които ще бъдат наложени ограничения на кампанията и събитията по време на нея. Партиите и участниците трябва да знаят предварително при какво движение на епидемичната обстановка на каква кампания могат да разчитат. Това изисква сериозно планиране, така че ще настояваме да има яснота възможно най-рано. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес заедно с вицепрезидента Илияна Йотова на „Дондуков“ 2 проведе среща с представители на ПП „Републиканци за България“. В президентската администрация продължават срещите с извънпарламентарни политически партии в рамките на консултациите за прозрачни и честни избори, при които се гарантира здравето на гражданите. 

На срещата бе изразено опасение, че въпреки напредването на времето, няма законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, регламентираща изборния процес в безпрецедентни за българската демокрация условия. Държавният глава подчерта, че своевременното „осветяване“ на концепцията на изпълнителната власт за предстоящия вот е ключово за сигурността и информираността на гласоподавателите.

По думите на Румен Радев широко използваната от правителството практика да се приема законодателство в изключително кратки срокове сама по себе си не гарантира необходимия капацитет за неговото прилагане: “Едно е да се промени законът, друго е потенциалът на държавната администрация да въведе този закон в действие организирано и последователно, така че той да работи, да гарантира образцово провеждане на изборите и доверие в тях“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също отчете като проблем, че въпросът за предизборната кампания остава извън фокуса на обществения дебат. Тя предупреди, че липсата на възможност в пандемията да се провеждат традиционните формати на комуникация между политическите партии и гласоподавателите ще доведе до прехвърляне на огромната част от кампанията в медийното пространство. Илияна Йотова призова още за регламентиране в Изборния кодекс на участието на партиите в медиите по време на предизборната кампания и за своевременни консултации между политическите субекти и ръководствата на обществените медии БНР и БНТ.

Като съществен проблем, който поставя извънпарламентарните партии в неблагоприятна ситуация, беше посочена невъзможността те да имат равнопоставен достъп до медийни канали за комуникация. От „Републиканци за България“ призоваха за законови промени, които да регламентират ефирното време в обществените медии да бъде равно достъпно за всички политически кандидати, като се отчита, че обществената медия е функция на ангажимента на държавата за постигане на плурализъм.

Фокус на консултациите беше и обезпечаването на вота за сънародниците ни зад граница. Държавният глава обобщи, че голяма част от направените досега предложения определят гласуването по пощата като удачен и възможен вариант в епидемична обстановка, но това е възможно само при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт.

Политическа партия „Републиканци за България“ предложиха чрез промени в Изборния кодекс да бъде предвидено представители на извънпарламентарни партии да бъдат членове на секционните избирателни комисии, както и на ЦИК, като изборът на тези партии да се реализира чрез жребий.

За намаляване на злоупотребите с вота, от партията предложиха да се осъществява ротация на областните директори на Министерството на вътрешните работи в рамките на месец, докато тече изборната подготовка – мярка, чиято цел е да се прекъснат зависимостите и упражняването на користни интереси и да се минимизира купеният и контролиран вот в рамките на малцинствата и най-уязвимите български общности.

Беше предложено и онлайн предаване на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, както и качването на протоколите в отворена платформа за гарантирането на максимална прозрачност.  

Румен Радев отбеляза като възможност предвиждането на по-големи пространства, в които да работят избирателните секции, за да се избегне ситуация, при която спазването на изискванията за дистанция възпрепятства работата на застъпниците и наблюдателите.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Предприемането на своевременни мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница обсъди президентът Румен Радев на среща със службите за сигурност

1 март 2021 | 15:03
Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност на инициативата „Три морета“

1 март 2021 | 15:03
Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата „Три морета“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Вицепрезидентът: Често говорим за единение, но бягаме от отговорността да го постигнем

26 февруари 2021 | 13:01
Илияна Йотова откри паметна плоча на Красимир Узунов в родната му Пещера

Вицепрезидентът: С активното участие на специалистите държавата трябва да превърне ИТ сектора в реален приоритет

24 февруари 2021 | 17:05
Илияна Йотова обяви носителя на наградата за специален принос на 10-ите награди на БАИТ, които се проведоха под патронажа на президента Радев

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки