НОВИНИ

Румен Радев: Потенциалните проблеми в изборния процес следва да бъдат откроени още сега, за да бъдат намерени адекватни решения на най-високо ниво

2021-01-07 16:54:00

От организацията, мотивацията и ресурсната обезпеченост на общините зависи дали хората ще получат достатъчна убеденост, че тяхното право на глас и тяхното здраве ще бъдат защитени на предстоящите избори. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с  ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Разговорът е част от консултациите за провеждане на прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите на предстоящите парламентарни избори. В срещата на „Дондуков“ 2 участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.  

Стимулирането на гражданското участие в изборите в условията на пандемия, за да има легитимен парламент и устойчиво правителство, е от ключово значение, подчерта президентът. Затова по думите на Румен Радев е необходимо още отсега да бъдат откроени  проблемите, за да могат да бъдат намерени решения на най-високо организационно ниво.

За ясна методология при разрешаване на всички организационни проблеми, която в  максимална степен да защити здравето на хората и да гарантира честен изборен процес, призова ръководството на сдружението. Даниел Панов, председател на НСОРБ и кмет на Велико Търново заяви, че на разговор с министъра на здравеопазването са представени идеите на сдружението за изготвянето на здравен протокол, който да съдържа указания за избор на помещение за гласуване, решения за времето за престой на секционните избирателни комисии в него, както и кой ще носи отговорност за осигуряването на качествени и отговарящи на международните изисквания лични предпазни средства.

Като здравен риск, поради струпването на много хора, Донка Михайлова, зам.-председател на Управителния съвет и кмет на Троян, определи моментът на предаване и обработка на изборните протоколи и посочи необходимостта от създаване на  адекватна организация, която да защити членовете на комисиите. По думите й възможност да упражнят правото си на глас следва да бъде осигурена и за всички граждани, поставени в карантина. Познатият модел за провеждане на изборния процес в болниците може да се използва и при тези избори, добави Донка Михайлова и открои като потенциален проблем набирането на членове на избирателните комисии, както и тяхната мотивация да влязат в болниците или да посетят на място карантинираните.

Според заместник-председателите на УС на НСОРБ и кметове на Кърджали и Димитровград Хасан Азис и Иво Димов местната власт би могла да се справи с организацията на предстоящите избори въпреки трудностите, породени от епидемичната обстановка, но има нужда от ясно очертани правила и регламенти. По време на срещата представителите на двете общини призоваха за увеличаване на броя на изборните секции, както и за график за почасово гласуване и по рискови групи за улесняване на изборния процес и минимизиране на рисковете. Хасан Азис определи инициативата на държавния глава  за провеждане на консултации като опит за координация между институциите за правилно и безопасно провеждане на изборния процес и изрази надежда подобни срещи да бъдат провеждани и от други институции.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ посочи, че Националното сдружение на общините е утвърдило много добра оперативна комуникация с всички състави на Централната избирателна комисия и щом указът за насрочване на датата на изборите бъде издаден, ще бъдат организирани и национални работни срещи на секретарите на общини и съставите на ЦИК.

„Едно е да направим изрядни избори според закона, друго е да направим избори, в които да има доверие и да има нормална избирателна активност“, подчерта държавният глава и посочи, че е необходимо същинската работа да започне още преди да е издаден президентският указ, защото има неща, които могат да бъдат направени, независимо от датата на изборите. Държавата трябва да разреши проблема с финансовите и човешките ресурси, както и с осигуряването на необходимите лични предпазни средства по време на изборния процес, подчерта още Румен Радев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Истинските герои в бяло не обичат прожекторите

2 март 2021 | 12:12
Илияна Йотова почете пред Докторския паметник в София загиналите медици в Руско-турската освободителна война

Предприемането на своевременни мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница обсъди президентът Румен Радев на среща със службите за сигурност

1 март 2021 | 15:03
Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност на инициативата „Три морета“

1 март 2021 | 15:03
Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата „Три морета“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Вицепрезидентът: Често говорим за единение, но бягаме от отговорността да го постигнем

26 февруари 2021 | 13:01
Илияна Йотова откри паметна плоча на Красимир Узунов в родната му Пещера

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки