Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването „Тази сутрин“ по bTV

2020-11-13 13:59:00

Водещ: Адекватни ли са мерките на управляващите за справянето с ковид ситуацията в страната, за бюджета през 2021 година и парите, които трябва да пристигнат от Европа, за да се възстановим и за да изпълним онзи план, който пък представиха управляващите за възстановяване и устойчивост на страната ни през следващите години. Всички тези теми и още важни събития, които ще коментираме с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която е при нас в студиото. Добро утро.

Илияна Йотова: Добро утро.

Водещ: Започваме с ковид ситуацията, това е актуалното и продължава да бъде актуалното. Адекватни ли са мерките обаче на управляващите за справяне с пандемията?

Илияна Йотова: Най-точния показател е една червена карта, която показвате и вие всяка сутрин, която е във всеки един сайт, във всяка една информационна емисия в България и тя вече цялата е червена. Тоест нямаме област в страната, нямаме община, нямаме село, в което да няма проблеми със заразата и за съжаление с все още неадекватните мерки, които правителството предприема. Неадекватни, защото от пролетта досега ние отидохме в двата полюса – при една прекалена стагнация, страх и буквално стрес, която предизвика кампанията на правителството през пролетта, сега при една пълна либерализация, както виждате вчера, беше важно двама лекари, двама професори да им бъде показано как бучи маркировката на магистралата. Смятам, че това е един много хубав образ на всичко това, за което говорим.

Водещ: Казвате за обиколката с джипа на премиера Борисов и …

Илияна Йотова: Аз повече не искам да се спирам на това, защото прекалено много уважавам пътниците в тази кола, така че не искам повече да коментирам каквото и да било.

Водещ: Уважение към пътниците, не към шофьора така ли?

Илияна Йотова: Няма да коментирам повече кой е шофьор и кой е пътник. Имаше един момент, в който шофьора дори изпусна волана – дано не е изпуснал волана на държавата съвсем.

Водещ: Казвате обаче и това че управляващите носят най-голямата отговорност и вина за това картата да е в червено, но тя и картата на Европа е червена. Всички други управляващи ли в европейски държави са виновни по начина, по който и нашите?

Илияна Йотова: Не съвсем, защото водещи европейски държави предприеха доста стриктни и строги мерки още преди две седмици, затова с вчерашна дата те отчитат действително едно сериозно забавяне в заразяването на нови случаи. Още повече твърдя, че за разлика от нас, те си направиха много сериозни изводи и си затегнаха здравната система, осигуриха я – това, което ние за съжаление не направихме през лятото.

Водещ: Само че чуваме други медицински специалисти, да кажем доцент Мангъров, който казва, Слава Богу, че държавата не е затворена. Много бизнесмени и много бизнеси в държавата, включително и работещи хора казват, добре, че не сме затворени, защото няма да има с какво да се изхранваме.

Илияна Йотова: Аз не смятам, че тук трябва да има противопоставяне между отворена и затворена държава. Аз говоря за мерки, които са адекватни – това не означава непременно да затворим държавата. Това означава да видим къде са огнищата, защото в Европа, вие правите сравнение, още в началото се направиха така наречените фамилни клъстери, провериха се откъде идват най-много заразените. Взеха се мерки в училищата. Между другото точно преди един месец аз си пуснах един пост, защото видях какво се случва в училищата – всеки един от нас има приятели с деца и при положение че децата не боледуват и няма отчетливи симптоми при тях, там очевидно ставаше нещо. Там се раждаха тези огнища. Ние разчитахме на директори, спомняте си, че правителството прехвърли цялата отговорност върху директорите и учителите, само че те не са богове. Когато не знаят в какви граници да се движат, кой знае какво не могат и да направят. Но според мен, господин Хекимян, най-тревожното нещо е, че в момента хората не вярват в мерките, които се прилагат от правителството. Прекалено много бяха лъгани през предишните месеци, те не вярват дори в това, че парите, които се съобщават след всяко заседание на МС в системата на здравеопазването, някога ще бъдат дадени, не знаят за какво ще бъдат дадени. Спомняте ли си, че преди няколко месеца беше сформирана специална парламентарна комисия, която трябваше да казва какво се случва с прозрачността в изразходване на финансите, на средствата за борба с ковид-19. Ами аз ви препоръчвам да прочетете стенограмите от заседанията на тези комисии. Аз много бих искала да видя и последното заседание, което е било с госпожа Сачева, за съжаление тази стенограма не е качена.

Водещ: Но кажете, непрозрачно ли се изразходват тези средства, които се наливат в здравеопазването?

Илияна Йотова: Ние не знаем за какво се изразходват тези средства. Ние знаем само едни суми, едни милиони, цифри, в които остава впечатлението, че правителството много дава, но за какво и с какви резултати…

Водещ: Ами ето, поредните милиони бяха за лекарите, които са на първа линия, в случая за личните лекари, които ще получат още по 1000 лева.

Илияна Йотова: Нека първо да видим кога ще ги получат и как ще ги получат, защото си спомняте, че предишния път, когато бяха дадени обещанията за тях, много от лекарите не ги получиха. Второ – нека да видим механизма, да видим дали тези пари ще стигнат до общинските болници. Защото преди няколко дни се говори за разпад да общинските болници – общинските болници, които между другото и сега действащ зам.-министър на здравеопазването искаше да ги затваря. Е как можеха да бъдат излишни преди няколко месеца, а сега да са много важни? Как можеха преди няколко месеца лекарите там да не можеха да излекуват един грип, сега да могат.

Водещ: Изкуството е да ходиш по ръба на бръснача обаче, казва вицепремиерът Томислав Дончев. Смятате ли, че се справят?

Илияна Йотова: Ей тук искам много да споря с господин Дончев и дано да има такива мерки, които да позволяват да влезем в един дебат с него. Кажете ми, защо е необходимо да имаме изкуство или да владеем изкуството да ходим по бръснача? Кому е нужно това, когато могат да се вземат адекватни мерки и да слезем от бръснача и да се държим като сериозни хора?

Водещ: Идеята е да не бъде затваряна държавата, но да бъдат взети всички необходими мерки да бъде защитено населението, за да може пък и икономиката да не бъде блокирана? Това е разчитането на ходенето по ръба на бръснача.

Илияна Йотова: В момента ситуацията в държавата може да бъде квалифицирана с една дума и това е несигурност. Несигурност, защото всеки български гражданин реално има защо да се пита – аз ще мога ли да се лекувам. И тук не говоря само за хората, които са заразени с Ковид-19, говорим въобще за достъпа до здравеопазване. Знаете ли в момента колко клиники в страната са затворени, защото има заразени лекари? И когато президентът и ние говорихме преди няколко месеца, че трябва да има безплатни ПСР тестове за тези, които влизат да се лекуват в болниците, за да предпазваме и лекарите, тогава тогавашния министър издаваше както знаете заповеди през пет минути. А сега ето, ние берем горчивите плодове. И понеже обръщате и към икономиката – следващия голям въпрос на тази несигурност е – утре ще мога ли да работя, къде ще работя, ще имам ли работа и ще мога ли да издържам семейството си?

Водещ: Да но казвате, пък президента – винаги се припомнят и неговите думи от 3 март тази година за двата щама – единия в София, другия на Шипка. Беше ли подценено, беше ли включен Ковид-19 в политическата битка, което пък донякъде да омаловажи думите и на държавния глава?

Илияна Йотова: А защо говорите в минало време беше ли – то продължава да бъде включено и предмет на политическа битка, което между другото не ни прави чест като хора, защото в момента гражданите искат от институциите да са на място и да им помогнат, да бъдат гарант за тяхната сигурност. Освен това аз не съм разбрала някой от Шипка да е заразен с Ковид-19, ако говорим за това конкретно. Но това, което в момента, казвате – има напрежение, то не е напрежение само между институциите, то е напрежение вътре в държавата – тя е някак си пред експлозия. Вижте какво се случва само във вашето предаване от сутринта насам – много внимателно слушах вашите събеседници. Ние нямаме отговор на нито един въпрос, така че хората да станат спокойни, на нито един. А напротив, виждате от вчера, от този брифинг на здравния министър, има желание за насъскване на едно съсловие срещу друго съсловие, на хората, които работят на първа линия срещу личните лекари, на личните лекари срещу ДКЦ-тата, защото няма грам координация, фармацевти срещу лекари, защото няма лекарства достатъчно в аптеките. Виждате, че една несигурност, която хората си казват – добре, коя е тази институция, кои са тези, които в крайна сметка ще подредят цялата тази криза и ще могат да я управляват.

Водещ: Добре, готови ли сте обаче като отговорни хора и политици, да седнете на една маса с управляващите – вие, заедно с президента, премиерът с министерския съвет, за да вземете адекватните решения, които биха били в помощ на хората?

Илияна Йотова: Знаете ли, много пъти съм си мислила какво трябва да се прави и тъй като ние непрекъснато сме упреквани за това, че много говорим и критикуваме, а не предлагаме нищо, аз ще ви изложа съвсем накратко какво мисля – зная, че за това ще получа много упреци, но така или иначе може би пък някой ще се вслуша в думите, които ще кажа след малко. Преди да седнат политиците, между другото отварям една скоба, не мога да си обясня защо в една парламентарна република НС изцяло е изключено в момента от вземане на решения по мерките за кризата – за мен това е абсолютно непонятно. Няма държава в ЕС, в света, която да представя своята програма за борба с кризата, за изход от ситуацията, за извънредните мерки и те да не бъдат обсъдени на политическо ниво. Нашият парламент изцяло е отстранен от този поток и вчерашното участие на здравния министър е ясно доказателство. Той отиде, каза някаква информация и не позволи един въпрос да му бъде зададен. От какво се страхуват? Нали знаем, че в момента всички сме в една лодка, трябва заедно да излезем и да минем през морето. Какво предлагам? Защо преди да се заемат политиците, които общо взето ще разменят някакви реплики и ще се стигне до там, да не се направи един много сериозен форум, в който да бъдат поканени директорите на големите болници. Няма значение кой е шапката, ние не сме ревниви, нека и здравния министър да е тази шапка. Асоциациите на общинските болници, синдикатите – да се направи една много точна фотографска снимка какво представлява в момента възможността и ресурса на здравната ни система, за да няма това разкарване на хората от болница в болница. След това догодина ще имаме нов бюджет…

Водещ: А откъде сте сигурни, че този форум, няма просто да си остане с нещо казано там, или записано на хартия?

Илияна Йотова: Ние живеем в една ситуация, в която нямаме право да оставяме нищо на хартия, защото утре кризата ще ни затисне още повече.

Водещ: Не, защото това звучи малко като да създадем парламентарна комисия за нещо, което просто да говори за това нещо, но не и да действа.

Илияна Йотова: Аз не съм противник на парламентарните комисии и не бих отхвърлила с лека ръка.

Водещ: Ами те са си завоювали това прозвище.

Илияна Йотова: А не е точно така, има комисии, които вършат много добра работа и аз не мога да поставя всичките колеги народни представители под един знаменател. Важното е, че тук ще бъдат всички заинтересовани, защото и в момента, смятате ли, че е много лесно да стоиш на мястото на един директор на болница? И когато се направи този анализ и се види с какво се разполага, и как да се осъществява координацията…Защото вчера между другото на този брифинг, знаете ли кой ми хареса най-много, хареса ми директора на Спешна помощ. Това беше най-големия реалист в студиото. И той каза, защо непрекъснато измисляме нови и нови координационни връзки, нови структури, нови звена пред Инфекциозна болница, триажни фургони – нещо, което звучи ужасно зловещо, когато има институции, които трябва да си вършат тази работа по длъжностна характеристика. Стига вече с тези нови и нови форми, които задръстват още повече системата. Второто нещо – този форум трябва да каже на лекарите, че действително освен, че ги аплодираме, мислим и за тяхното финансово обезпечаване. Защото тук не става въпрос само за лекари, за сестри, за медицински персонал. Аз правя една прогноза във вашето студио – за съжаление те се сбъдват, че следващата голяма криза ще бъде отново в домовете за възрастни хора, ще бъде между социалните работници, защото тяхното заплащане е безобразно ниско.

Водещ: Коя е другата прогноза, която се е сбъднала?

Илияна Йотова: Ами във вашето студио преди няколко месеца поисках оставката на тогавашния здравен министър, много малко време след това то се случи.

Водещ: Който в момента обаче е финансов министър.

Илияна Йотова: Е за награда.

Водещ: За награда или просто се връща в звеното, където е най-голям експерт и където е бил много дълги години като зам.-министър.

Илияна Йотова: Ами вижте сега, нека финансистите да кажат или да се произнесат за неговата експертност, аз не съм дотам компетентна. Но както виждате и бюджета, който е направил за следващата година, не чух една добра дума за него, така че…

Водещ: Вие казахте една дума за държавата в момента и я определихте като „несигурност“ и нестабилност.

Илияна Йотова: Не я определям аз, определят я хората.

Водещ: Така, но пък президентът каза една друга дума за бюджета за 2021 година – разоряващ. Казваме я всеки ден и питаме и управляващите дали са съгласни с тази дума. Те категорично отричат да е разоряващ. За вас какъв е Бюджет 2021?

Илияна Йотова: Аз искам да видя какви предложения ще бъдат направени между първото и второто четене, защото сега имаме само рамката на бюджета. Доколкото чувам там ще има едни нови предложения за нови пера и заплащане – нека да видим цялостната картина. Но този бюджет за мен някак си виси във въздуха. Вижте, в момента ние имаме едно предложение на България, което е за многогодишната финансова рамка и следващите седем години европейски средства, имаме план, който господин Томислав Дончев представи, който между другото не се радва на особена популярност. Днес в 10.00 часа разбрах, че ще има онлайн дискусия – ще я изслушам с голям интерес, тъй като интерактивната част от сайта на тази програма е доста бедничък. И от друга страна национален бюджет. И между всичките тези неща няма абсолютно никаква свързаност и никаква логика. Всичко се прави у нас на парче, ден да мине – друг да дойде.

Водещ: И все пак не ми отговорихте на въпроса, готови ли сте да седнете, независимо, че диалогът между вас като че ли изглежда скъсан, между президентската институция и МС, да седнете и да говорите за благото на хората?

Илияна Йотова: Когато бъде направена експертизата, за която ви говорих и вие малко с досада ме изслушахте, но ако политиците си говорят само с лозунги, няма никакъв смисъл да сядат на една маса.

Водещ: Ами не съм съгласен с вашето определение, но надявам се зрителите да не са ви изслушали с досада, защото…

Илияна Йотова: Ами няма как да ме слушат, защото всички сме заинтересовани. Ето, големия въпрос, който може да реши една такава среща – всички плачат в момента, че няма доброволци, че няма студенти от последните курсове, които искат да помагат. Е как да помагат, кой ги научи през пролетта и през лятото? Ние сега по някакъв начин мотивираме ли тези хора? Ето един такъв форум може да реши този въпрос. И тогава, когато експертите си кажат…

Водещ: Ама просто хората някак си са се изморили също от форуми, те може да са се изморили от мерките, които всеки ден се сменят, но са се изморили и от форуми и от говорене.

Илияна Йотова: А не са ли се изморили от разхождане с джипове, от браунови движения на МЗ, от ходенето по болниците и нищоправенето?

Водещ: Предполагам, че от това също са се изморили?

Илияна Йотова: А не е ли по-добре цялата тази координация, за която говореше и вчера в студиото представител на личните лекари, най-накрая да седнат на една маса и да я решат – и тогава да представят решенията си на политиците, за да вземат управленските решения.

Водещ: Много добре, но някак си как ще го видим, ако политиците не са го направили – ако вие не сте седнали да се разберете.

Илияна Йотова: А не, обратното е.

Водещ: Нали от главата тръгват нещата?

Илияна Йотова: Обратното е. Аз смятам, че в момента водещите са експертите и лекарите, защото лекарите, за разлика от политиците, се научиха да работят в условията на криза.

Водещ: Да, но предложихте този форум да бъде оглавен от здравния министър- и ако той е политическо лице в случая, отново неговите действия ще бъдат подложени на критика на всички, които са в опозиция – не е ли така?

Илияна Йотова: Извинявайте, кой да го ръководи този форум, ако не здравния министър? Нали той е човекът, който се появява всеки ден и вчера се държеше точно като инспектор в детска педагогическа стая – накара ни се, че купуваме повече лекарства отколкото са ни необходими. Сега новата опорна точка, която от няколко дни чувам, че обществото е отговорно за заразата, защото сме безотговорни. Кой друг да бъде? Нека да бъде той, но нека да бъде и премиер министъра също.

Водещ: Но всички негови решения ще бъдат подложени на съмнение или на критика от опозицията.

Илияна Йотова: Не е така, защото той е човекът, който компетентно трябва да изслуша онова, което се предлага и да каже след една такава дискусия, трябва да имаме такива извънредни мерки, трябва да се промени законодателство, трябва да се направят такива решения на МС.

Водещ: Госпожо Йотова, вие реално предлагате да има протокол – протокол, нещо за което питаме всеки ден – какво се случва, ако има 1000, 2000 или 5000 заразени на ден и как трябва да действа държавата.

Илияна Йотова: Не, това за което говорите е една двадесета от това, за което говоря аз, господин Хекимян. Ние знаем ли в момента с колко болници и с колко легла разполагаме? Ето премиерът иска 200, друг иска 10 процента-20 процента. Къде са тези болници, с какво оборудване, с каква апаратура? Тая снимка имаме ли я? Когато през пролетта президентът говореше, че трябва да има програма, по която да се изразходват средствата, за да се види при различната степенност на кризата, три или четири варианта как реагираме, те го обвиняваха за това, че видите ли е срещу правителството. Ето от това политиканстване искам да излезем, това е моята молба.

Водещ: И готова ли сте да подадете ръка? Говорите ли на всички тези теми и с президента Румен Радев?

Илияна Йотова: Разбира се, че говорим. Аз нямам, как да кажа, никаква разлика, за да го убеждавам в нещо, защото това, за което говорим с вас от десет минути насам, беше неговата позиция от самото начало на кризата.

Водещ: Вие сте на единна позиция с него?

Илияна Йотова: Да, на единна позиция сме и смятам, вижте, ние ще излезем от тази криза, ще излезем въпреки правителството, въпреки здравния министър, въпреки хаоса в държавата, който в момента се създава, ще излезем заедно като граждани. Аз съм сигурна, че ще си помагаме, че ще има солидарност помежду ни, че ще се върне онова съпричастие, което го имаше пролетта. Не съм съгласна, че хората са безотговорни, мразя сравнението за това, че българите не са германци  - какво значи, че не сме германци? Ами аз не познавам хора в квартала например, които да не спазват мерките. Има две детски градини срещу моя блок в квартала и виждам колко са стриктни хората. Как е възможно така с лека ръка да се внушава, че ето видите ли, ние имаме прекрасни мерки, предлагаме чудесни неща, обаче има едни непослушни българи, които не искат да ги изпълняват. Това е абсолютна безотговорност.

Водещ: Да, но това пък се прокарваше като теза от самото начало, че не искаме да спазваме мерките, всички ние. И много хора наистина, включително и бизнеса казва, не затваряйте държавата, за да може да продължим да функционираме, за да не затънем.

Илияна Йотова: Държавата може да бъде отворена и с мерки нали?

Водещ: Еми това е изкуството, за което си говорехме по-рано. Успяват или не успяват да го направят.

Илияна Йотова: Аз мога да споря, продължавам да казвам, че споря с господин Дончев и не смятам, че ние всички трябва да се опитваме да владеем и да се научим на изкуството да ходим по бръснача. Просто трябва да има повече разум, а не желание за политическо оцеляване.

Водещ: Добре. Разумна ли беше постъпката на президента, знаеше ли, че той е бил контактен със заразен с Ковид-19, за да направи своето международно посещение?

Илияна Йотова: Абсолютно нищо укоримо не виждам в постъпката на президента. Тъй като може би някои неща бяха спестени в целия този ажиотаж около посещението в Естония. Както виждате дори и директора на РЗИ беше върнат обратно – това беше използвано само, за да се направи мимолетната атака срещу президента и след това да бъде възстановен обратно на мястото, което е един достатъчен факт за това, което се случва. Но само да припомним, че РЗИ се обърна към президента едва на идване от Естония.

Водещ: Да приключим и тази тема, политическата имам предвид с това дали БСП смятате, че трябва да подкрепи Румен Радев за втори мандат?

Илияна Йотова: Не виждам аргументи в обратна посока.

Водещ: А има ли напрежение между Румен Радев и Корнелия Нинова в момента?

Илияна Йотова: Не. Създава се едно изкуствено напрежение, това е част от битката срещу Румен Радев и срещу президента на страната и опит за блокиране на втория му мандат.

Водещ: Беше ли премахнат началника на кабинета на президента заради свое посещение на купон на Корнелия Нинова в Боровец?

Илияна Йотова: Е хайде да не бъдем толкова елементарни наистина.

Водещ: А каква може да е причината?

Илияна Йотова: Ами хайде да си представим, вижте аз не се бъркам в личния кабинет на президента, както и той не се бърка в моя. Така че той е преценил, вероятно този началник на кабинета не му върши работа.

Водещ: Надяваме се, че ковид ситуацията да не препятства вашата комуникация с българите, които са в чужбина.

Илияна Йотова: Не, напротив – засили се.

Водещ: Засилила се е казвате. Но какъв е вашия коментар за действията на България спрямо Република Северна Македония?

Илияна Йотова: Ето тук вече ме хванахте малко неподготвена, защото аз смятам, че българското правителство не казва цялата истина около последните дни.

Водещ: И каква според вас е цялата истина?

Илияна Йотова: И смятам, че има някакъв проект, който ние не знаем, който ще бъде предложен вероятно на среща на външните министри на 17-ти. Аз лично като българин и като български политик никак не съм удоволетворена от последната среща в София. Берлинския процес според мен е един много сериозен процес – на тази среща в София, на това съвместно председателство с Република Северна Македония не се взеха никакви сериозни решения, ако бъдем честни и самия начин, по който премиер министъра изчете решението и той с досада, говори, че и той не е удоволетворен от това. Пропуснаха се много златни шансове. Що се отнася до крайното решение, аз смятам, че България няма как да отстъпи както от КСНС при президента – позицията, която още миналата година беше изготвена, така и от рамковата позиция на МС, така и от декларацията на НС. Това между другото е един от редките въпроси, по които имаме такова единомислие.

Водещ: Всички вие, които обикновено нямате такова единомислие. Но кажете ни, споменахте за това, че не ни казват цялата истина, че може би има подготвен документ, който ще бъде представен на тази среща. Знаете ли, имате ли наистина по-дълбока информация в тази посока?

Илияна Йотова: Не, но опитвала съм се винаги да чета между редовете. И начина по който участваше външния ни министър на заседанието в Берлин последното, ми подсказва, че определено там е имало натиск върху нея. Аз зная как се действа в такива случаи от страна и на европейски институции, на председателства на ЕС.

Водещ: Кои са знаците, които усетихте?

Илияна Йотова: Че ще има компромис и дано да не е така, защото нашата позиция трябва да бъде такава каквато е била до момента. Друг е въпроса, че очевидно и тук пропиляхме известно време – едно са венците, прегръдките пред паметниците, които през последните три години виждахме, друго е твърдата позиция на България и как са провеждани дипломатическите преговори през този период. Впрочем президента Първанов беше предложил още преди две години една много добра позиция, много издържана – ако още тогава се бяхме вслушали в неговите думи да има допълнителен анекс към Договора за добросъседство, днес нямаше да имаме тази ситуация.

Водещ: Защо ковид ситуацията ускори вашата връзка с българите в чужбина?

Илияна Йотова: Мнозина от тях не можаха да се върнат. Носталгията е страшно чувство и едновременно с това не бива да губим тези хора. И това, което получихме за нашия мини конкурс за Деня на будителите показва колко събудени хора живеят навън и колко много дълбоко в себе си са привързани и обичат родината си, и чакат промяната.

Водещ: Добре, много благодаря за това участие.

Илияна Йотова: И аз благодаря.

 

 

ОЩЕ ОТ

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването "Лице в лице" по bTV

26 февруари 2021 | 15:03
25.02.2021 г.

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването „Панорама“ по БНТ

10 февруари 2018 | 14:02
9 февруари 2018 г.

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването „Тази събота“ по bTV

28 януари 2018 | 12:12
28 януари 2018 година

Интервю на вицепрезидента Илияна Йотова за предаването „Лице в лице“ по bTV

10 януари 2018 | 20:08
10 януари 2018 година

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки