НОВИНИ

Президентът: Водещ фактор в модернизацията на армията не е само новата техника, а военнослужещите и тяхната компетентност

2020-10-16 14:14:00

За славната си 108-годишна история българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост, заяви Румен Радев на Празника на авиацията

Модернизацията е дълбок и сложен процес на трансформация и водещото в него не е техниката. Най-важни са хората – военнослужещите и цивилните служители, които са носители на новото и промяната. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествено честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили (ВВС), който се състоя днес в присъствие на представители на родовете войски, ветерани и военни аташета.

„За цялата славна 108-годишна история Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост и на националните добродетели, винаги са били израз на родолюбие, на новаторство и прогрес“, заяви държавният глава и върховен главнокомандващ, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС.  Румен Радев изказа признателност за всеотдайността, стоицизма, и безпределната им преданост да са опора за сигурността на своя народ. „Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си и да привличате мотивирани и способни млади хора към Военновъздушните сили“, заяви държавният глава.

Като важни за ВВС събития президентът открои възстановяването след дълги години на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, започналото обучение на първите български летци за усвояване на новите изтребители, модернизацията на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и влизането в строй на първите модернизирани СУ-25. Държавният глава определи модернизацията като ключова дума за годината, но допълни, че тя е процес, а не еднократен акт по придобиването на нова техника. „От вас зависи да следвате уверено пътя на победата, да отстоявате вашата професионална компетентност и мнение. От вас зависи да развивате хармонично родовете войски“, обърна се президентът към военнослужещите. Румен Радев посочи, че от усилията им зависи да утвърдят ВВС като информационен лидер, способен да работи ефективно в общо информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и с подкрепата на съюзниците ни. Президентът отбеляза, че пред ВВС стоят изпитания, но изрази увереност, че те ще бъдат преодолени по-лесно благодарение на съхранените и развити способности във времена на изключително ограничени ресурси.

На тържеството по случай празника на ВВС върховният главнокомандващ Румен Радев удостои с Почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай навършването на шейсет години от началото на неговата летателна дейност. “Полк. Доганов е прекрасен инструктор, владеещ до съвършенство и теорията, и практиката, и "душата" на полета“, заяви при награждаването държавният глава и отбеляза забележителния принос на летеца към българските ВВС и в областите на военната, гражданската и спортната авиация. Президентът Радев пожела на полк. Доганов да продължава да бъде  вдъхновител с дързостта, смелостта и огромния си капацитет за всички млади хора, поели щафетата.

„Този почетен знак е израз на благодарност и за нашите ветерани, учителите, които ни предадоха любовта към небето и ни научиха да не се предаваме, завещаха ценности, наследявани от поколение на поколение“, посочи държавният глава.

По-рано през деня президентът Румен Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на летеца в София.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Истинските герои в бяло не обичат прожекторите

2 март 2021 | 12:12
Илияна Йотова почете пред Докторския паметник в София загиналите медици в Руско-турската освободителна война

Предприемането на своевременни мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница обсъди президентът Румен Радев на среща със службите за сигурност

1 март 2021 | 15:03
Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност на инициативата „Три морета“

1 март 2021 | 15:03
Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата „Три морета“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Вицепрезидентът: Често говорим за единение, но бягаме от отговорността да го постигнем

26 февруари 2021 | 13:01
Илияна Йотова откри паметна плоча на Красимир Узунов в родната му Пещера

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки