НОВИНИ

Вицепрезидентът: Липсва професионална оценка на въздействието на законодателството в България

2020-10-15 18:07:00
На честването на 15-годишнината на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ Илияна Йотова изтъкна значимата роля на адвокатурата за утвърждаването на правовата държава
 
„Адвокатурата трябва да има по-сериозна роля в законотворчеството в България. Българските закони страдат от сериозен дефицит на професионална оценка на въздействието, който рефлектира върху живота ни. Без качествено и работещо в полза на хората законодателство няма как да имаме правова държава.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото честване на 15-годишнината от създаването на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и 110-годишнината от рождението на неговия патрон.
 
Вицепрезидентът изтъкна ролята на юридическата гилдия, в това число на адвокатите, за промяната на Конституцията. „Нито един уважаващ себе си юрист не иска да коментира по същество този проект. Това е достатъчна оценка“, заяви Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът е противник на схващането, че правова държава можем да постигнем само ако следваме предписанията на Европейския съюз и на различните европейски органи. „Няма кой по-добре от юристите в България да знае дефектите на собствената ни система и какво трябва да се направи, за да имаме правова държава. Имаме доста примери как продиктувани отвън текстове се оказват неработещи и вредни“, изтъкна Илияна Йотова.
 
„Вашето професионално мнение трябва да се цени и да се чува от тези, които взимат решенията за развитието на България“, се обърна вицепрезидентът към присъстващите на честването.
 
Илияна Йотова поздрави гилдията за трезвата оценка и позициите, заявени по време на извънредното положение. Вицепрезидентът цитира думите на председателя на Управителния съвет на центъра адв. Йордан Йорданов: Гражданите трябва да знаят. „Да, гражданите имаха право да знаят какво се крие зад заповедите, редактирани по няколко пъти на ден, да са запознати с последствията от тях върху ежедневието си. Много лесно е да управляваш с всяване на страх и изкушението на властта от короната не е само игра на думи“, заяви Илияна Йотова.
 
„Вие сте общността, която казва кое е мястото на правото – мястото на правото е в защитата правата на българските граждани“, подчерта вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова изтъкна богатата дейност на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и го определи като своеобразна професионална агора, на която се сблъскват различни мнения, предават се знания и практически умения в името на защита правата на хората и на правовата държава и законността. Адв. Йордан Йорданов удостои вицепрезидента Йотова с плакет на центъра за „плодотворното сътрудничество в името на върховенството на правото и за признание на значимата роля на адвокатурата в демократичната държава“.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с кмета на Цариброд Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

Румен Радев: Просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

Подходите за преодоляване на социално-икономическите неравенства в България обсъдиха президентът Румен Радев и постоянния представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

Румен Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки