НОВИНИ

Президентът: Показателно е, че дебатът за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският отрича съществуването на проблем

2020-09-17 12:54:00

Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и темите на изслушване в Европейския парламент и бяха изловени в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките, заяви Румен Радев

Показателно е, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблем. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава напомни опита на управляващите и главния прокурор да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, който „ги е изловил в крачка“.

По думите на президента само това дава достатъчно основания  правителството и главният прокурор да си подадат оставките. Румен Радев заяви, че всички българи желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик.

Държавният глава подчерта също така, че отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за европейската ни интеграция и развитие. Тепърва предстои да бъдат осъзнати мащабите на пораженията върху държавността и бъдещето на гражданите именно от това управление и Европа също започва да го осъзнава. „Трябва обаче да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. Ще стане така че греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от следващите правителства и следващите поколения“, посочи Румен Радев.

В отговор на въпрос за случилото се вчера в сградата на парламента президентът заяви, че отдавна има всички условия правителството да си подаде оставката и е логично да има радикализация на протеста. „Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани и неглижирани, дори някои от тях бити, това е нормална реакция. Всяко протакане задълбочава кризата“, добави държавният глава. Служителите на НСО, извели протестиращите майки от сградата на Народното събрание, са изпълнявали указанията на председателя на парламента, припомни още Румен Радев. По думите му големият проблем не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и в производството на нефелни и лобистки закони. Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, хората отиват при това управление.

„Отдавна апелирам за законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО. Това според мен е крайно време да стане“, призова още държавният глава.

Румен Радев определи приетите от управляващите промени в Изборния кодекс като опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани. По думите му темата има и икономически измерения, защото решението на народните представители обезсмисля финансирането на  машините за гласуване. „Категорично ще наложа вето на този закон. България вече се осъзнава и мисля, че няма да приеме поредна манипулация на изборния процес“, посочи още президентът.

Държавният глава присъства на тържествената литургия по случай Празника на вярата, надеждата и любовта и Деня на София в храма "Света София". Румен Радев поздрави с празника всички българи и подчерта, че София е древен град, кръстопът на култури, и трябва да се развива с уважение към нашата история и с мисъл към хората. „Аз съм убеден, че този град на свободни хора ще направи така, че да имаме достойно бъдеще не само за града, а и за всички българи“, заяви още президентът Румен Радев. 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

Румен Радев към културни дейци: Вие давате морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателския дух са неподвластни на граници и кризи

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

Вицепрезидентът настоя от Русе за достойно заплащане за социалните работници

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

Президентът Радев: С активно мероприятие доброжелателите ми побързаха зад гърба ми да представят своята версия за контакт с Covid-19

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки