НОВИНИ

По инициатива на вицепрезидента на 2 юни калоферският музей на Ботев стъпи в бесарабското село Задунаевка

2020-06-02 14:19:00

Христо Ботев е съдник на всеки един от нас, категорична е Илияна Йотова


По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в украинското село Задунаевка пристигна документална фотоизложба, която разказва за живота и делото на поета и революционера. Експозицията е дарена от Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер и е копие на изложбата, представена в него.

„Благодарение на общите ни усилия тази изложба стъпи на задунаевска земя и скоро ще бъде представена в къщата, в която е живял великият герой“, съобщи Илияна Йотова в музея на Ботев в Калофер. В родния град на поета-революционер президентът и вицепрезидентът отдадоха почит на Ботев и загиналите за свободата на България.

„Когато през 2018 г. бях в Задунаевка, хората там настояха тази къща да се превърне в музей, в притегателен център за българската общност“, разказа вицепрезидентът.

Инициативата не би била възможна без общите действия на музея на Ботев в Калофер, кмета на град Калофер, Министерството на културата, без подкрепата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, местни организации и общественици. Вицепрезидентът заяви, че през есента експозицията ще бъде допълнена с материали от Националната библиотека.

„Тези земи трябва да пазят българската история, защото Задунаевка е част от героичния път на Ботев. Общите ни усилия са насочени към запазване на българското самосъзнание и българския език в Бесарабия, особено сега, когато отношенията ни с Украйна са деликатни. Трябват преговори, разум, за да запазим нашите общности“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

В приветствието си Илияна Йотова определи 2-ри юни като голяма дата за българската история и за българското бъдеще, която не заслужава лозунги и заучени фрази, размисъл. „Христо Ботев не е само поет и революционер, той е съдник за всеки един от нас. Никога няма да забравим пророческите му думи за свобода, за справедливост, за равенство, най-нежните му стихове за родината, майката, любимата, острата му публицистика, която звучи актуално и силно и днес“, посочи вицепрезидентът.

„Няма как да не се възхищаваме на гения, който искаше да превърне ръцете си в чукове, кожата си в тъпан, главата си на бомба и така да се изправи срещу стихиите. Никога няма да забравим горчивите и саркастични думи за онези пигмеи, които са се качили на необозрими кокили и посягат със своите къси умове да уловят месеца за рогата, пеят, но преди всичко чуват само себе си. Колко много прилича това на днешната ни действителност“, подчерта Илияна Йотова.

„На този ден отдаваме почит на всички, които написаха златните страници на българската история и на българските борби за справедливост и свобода“, заяви вицепрезидентът.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът връчи знамето на първия във Велико Търново ученически гвардейски отряд

3 юли 2020 | 14:02
На церемония в Националния военен университет „Васил Левски“ президентът Румен Радев връчи знамето на Девети етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Знамето беше осветено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Президентът: Прокуратурата подменя конституционната си мисия, за да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта

3 юли 2020 | 13:01
Не виждам какво смущава държавното обвинение да публикува комуникацията ми, след като вече погази законите относно презумпцията за невинност, следствената тайна и личната кореспонденция, заяви Румен Радев

Президентът Румен Радев и абитуриентката Вержиния Малинова обявиха старта на дарителската кампания в помощ на бъдещите студенти и отлични ученици от инициативата „Подкрепи една мечта“

30 юни 2020 | 11:11
Румен Радев се обърна към всеки, който има желание и възможност да подпомогне финансово благотворителната инициатива.

Румен Радев: Белоградчик винаги е бил символ на българска твърдина, отстоявала свободата и независимостта на родината през вековете

29 юни 2020 | 20:08
Държавният глава откри паметник на легендарния командир на 15-и пехотен Ломски полк полковник Стефан Илиев

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки