НОВИНИ

Президентът Радев призова за съвременна национална педиатрична болница след обществен консенсус и без компромис с детското здравеопазване

2020-05-21 17:06:00

С обединяването на усилията на всички – и педиатри, и родители, и общественици, можем да намерим най-точната формула за изграждането на национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, така че обществото да е убедено, че държавата прави най-доброто за своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

Според президента изграждането на многопрофилно педиатрично лечебно заведение ще даде ясен знак на гражданите готова ли е държавата ни да направи всичко необходимо за здравето и бъдещето на българските деца, така че да няма компромис с качеството на детското здравеопазване.   „Споделям убеждението, че националната детска болница не е просто сграда или само обект с национално значение. Тя е преди всичко общественозначима кауза за бъдещето на българските деца и на България“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница и решението да се изгради такова лечебно заведение у нас е важна стъпка. „Но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство“, добави Румен Радев, като подчерта, че е необходим диалог, прозрачност и още на най-ранен етап да има публичност при реализирането на проекта във всичките му фази. Това ще даде възможност да се прецени дали предварителното задание отговаря на всички стандарти за съвременно здравеопазване като функционалност, като медицински,  технологични и архитектурни изисквания.

Разчитам срещата ни да допринесе за диалог и широк обществен дебат за обединяването на усилията между българската общественост и ресорните министерства, така че да намерим заедно най-доброто решение, заяви президентът. По думите на Румен Радев, петицията, инициирана от НГИ „За истинска детска болница“, с искане за модерна и високотехнологична Национална педиатрична болница, и подкрепена от 18 000 души, е ясен знак за високия обществен интерес, както и за притесненията на родители и медици, които следва да се отчитат от правителството при анализа за потребностите на децата, техните родители и лекарите.

От Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ изразиха опасения относно функционалната непригодност на съществуващата конструкция, която не покрива съвременните стандарти. Проектът не отговаря на редица нормативни документи, заявиха от организацията. Те посочиха, че ако ресорното министерство не спре обществената поръчка,  ще обжалват процедурата в Съда в Страсбург.

„За нас е важно здравето на децата, както и в дългосрочен план какъв тип здравеопазване ще имаме за децата в България“, заяви Георги Богданов - изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Според арх. Петкана Бакалова проектът не отговаря на съвременните изисквания, а поръчката в този й вид категорично не може да гарантира качество на сградата и на здравеопазването в нея.

За да се създаде една болница, първо трябва да се подготвят кадрите и законовите постановки за функционирането й, а едва след това тя да се изгражда, заяви педиатърът д-р Адил Кадъм, която е член на НГИ „За истинска детска болница“. Тя посочи, че в настоящия проект липсват малки, но ключови отделения в болницата, липсват и условия за психологичния комфорт на децата. Целта на лекаря е пациентът максимално бързо да се излекува, но има такива, които с месеци лежат в болниците, подчерта още тя.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза

3 юни 2020 | 17:05
Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, заяви Румен Радев

По инициатива на вицепрезидента на 2 юни калоферският музей на Ботев стъпи в бесарабското село Задунаевка

2 юни 2020 | 14:02
Христо Ботев е съдник на всеки един от нас, категорична е Илияна Йотова

Президентът: От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите

2 юни 2020 | 12:12
Словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно, подчерта Румен Радев в Калофер по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Румен Радев: България трябва да инвестира много повече в бъдещето на младите хора

1 юни 2020 | 13:01
По думите на президента масовият детски спорт е не само инструмент за преодоляване на много негативни явления на нашето съвремие, но има и ролята да „създава качества, гради личности, и бъдещето ни като нация.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки