НОВИНИ

Вицепрезидентът: Ще бъдем успешни, когато разговорът за бъдещето на България надвие самоцелното противопоставяне

2020-01-06 14:13:00

„Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. Когато разговорът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното противопоставяне. Когато енергията вземе връх над апатията. Когато стремежът към по-добро победи стабилността на примирението.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, за да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

„В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ, вяра силна, несломима“, посочи Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова припомни великите дела в твърде краткия живот на Ботев. „Само за 28 години Христо Ботев премина през историята на няколко държави, неспокойната му душа успя да предизвика събития, да промени съдби, да заплашва тирани, острото му перо да развенчава“, отбеляза Илияна Йотова. „Преди 172 години в Калофер се ражда големият българин. Огънят на Българското възраждане гори най-силно в китните подбалкански градчета, запален от Паисиевите страници, в трескаво търсене на идентичност и борба за свобода и суверенитет. Оттук се роди българската нация, оттук тръгна и походът към свободата след петвековно иго“, посочи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова в биографията на Ботев са събрани десетилетия на борби за просвета, за народност, за българщина, за освобождение. „В тази биография няма място за слаби и примирени, за блюдолизци и страхливци. Няма място за полуистина, полусвобода, лъжеидеали. Затова неговото перо беше безпощадно към онези, които бяха срещу народа си, безпощадно бе срещу потисниците“, заяви вицепрезидентът и подчерта, че Ботевите думи силно стряскат и днес. „Но хвалете, не бойте се, хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат мито...“ Не само през 1875 г., но днес през 2020-а тези думи толкова актуално“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова завърши словото си с думите: „Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята вяра е за бъдещето на България.“

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

Първа част на проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава Румен Радев

6 август 2020 | 12:12
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Държавният глава обсъди необходимостта от промени в Конституцията с членовете на Правния съвет към президента

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

„Българската Коледа“ подпомогна още 33 деца през месец юли

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки