НОВИНИ

Президентът Румен Радев призова за бързо решаване на водната криза в Перник и за прозрачност и ефективност в управлението на средствата във водния сектор

2019-12-05 18:57:00

На среща с ресорните министри държавният глава подчерта, че кризата в Перник е сигнал за нуждата от преосмисляне на цялостния модел на планиране, управление и стопанисване на водните ресурси

Във водния сектор трябва да има ефикасност и ефективност. Всички институции така трябва да обединят усилията си, че всеки лев да води до качество, да няма течове, да има достатъчно водоизточници, да има ясен и  прозрачен процес. Това заяви държавният глава Румен Радев за тежката ситуация във водния сектор и предизвикателствата пред ефективното му управление на среща на „Дондуков“ 2, на която бяха поканени ресорните министри на околната среда и водите, икономиката, регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването.

Има криза във водния сектор, подчерта държавният глава и посочи, че проблемът е не само в Перник – и други градове у нас са на воден режим, а цели села са без вода, засегнати са хиляди български граждани от цялата страна. „Това е национален проблем. Пред хората трябва откровено и честно да се казва какво се случва, защо се е случило, какво предстои да става оттук-нататък“, призова държавният глава. Според него е необходим единен подход и ясна институционална отговорност за целия воден сектор в страната.

Президентът настоя и за прозрачност и ефективност при изразходването на средствата за водния сектор, както и да има яснота при какви условия ще се привличат подизпълнители за ремонти на язовири. Държавният глава посочи, че обществото трябва да е информирано за това, как се изразходват отделените 500 милиона лева от държавния бюджет, с които беше увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания за ремонт на спешните 418 язовира. „Това са съоръжения с висока степен на опасност, затова трябва да има пълна яснота и прозрачност“, подчерта президентът Румен Радев.

„Достъпът до чиста питейна вода е основно право на българските граждани. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко на здравето и качеството на живот, както и върху икономиката и демографията на засегнатите области“, отбеляза още Румен Радев. Президентът призова за реален контрол на качеството на водата и за мерки във всички засегнати райони, където има обявен воден режим. „Има градове, в Шумен например, където цената е една от най-високите, а качеството е едно от най-ниските“, допълни държавният глава.

На срещата президентът постави въпросите какви спешни мерки са предприети за решаване на кризата в Перник и на други места и кога ще  бъде възстановен нормалният режим на водоснабдяване, както и дали има здравословни рискове за хората и какви мерки се взимат там.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в резултат на засушаването в страната има нарушено нормално водоснабдяване на 127 хиляди жители в пет града и 119 села на територията на 11 области. Тя уточни, че наличният обем в яз. "Студена" в резултат на продължителното засушаване е намалял повече от обичайното и от 18 номеври има режим на водоподаване към Перник. Търсим дългосрочни решения за Перник като допълнителни водоизточници, които да бъдат ангажирани във водосбора на яз. "Студена", имаме експертни предложения, привлекли сме външни експерти, посочи Аврамова. Тя отбеляза като грешка това, че не са въведени по-рано водният режим в Перник и спирането на водоподаването за промишлени цели.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов водата за питейни нужди следва да се използва в минимална степен за различни цели. По отношение на водната криза в Перник Димов припомни, че при проверка е установено, че част от водите за яз. "Студена" се отклоняват към Радомир, което е позволено само при наличие на аварийна ситуация.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че към момента има 418 язовира, които се нуждаят от ремонт, от тях 182 вече са възложени за изпълнение. Министърът обясни, че държавната компания "Монтажи" има пълния капацитет и техника да извърши ремонтите, но за някои конкретни задачи ще се наложи избирането на подизпълнител. Обществото ще бъде запознато с възлагането на тези дейности, посочи министърът.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова отбеляза, че регионалните здравни структури са в пълна готовност и следят ситуацията  за да не се стига до затваряне на болници и обществени заведения.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

Румен Радев към културни дейци: Вие давате морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателския дух са неподвластни на граници и кризи

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

Вицепрезидентът настоя от Русе за достойно заплащане за социалните работници

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

Президентът Радев: С активно мероприятие доброжелателите ми побързаха зад гърба ми да представят своята версия за контакт с Covid-19

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки