НОВИНИ

Президентът Румен Радев: България ще насърчава бизнеса, който създава условия за запазване на младите хора в страната

2019-12-05 17:43:00

България цени високо икономическото си партньорство с Германия и ще работи за улесняване на бизнеса, който създава условия за запазване на младите хора в страната. Това заяви държавният глава Румен Радев, който  прие днес на „Дондуков“ 2 представители на германски компании и банки, развиващи бизнес у нас или планиращи да инвестират, или да се установят в страната. В срещата участва и посланикът на Федерална република Германия Кристоф Айхорн.

Президентът призова германските компании, които развиват дейност в България, да разширят програмите и кариерните си форуми за привличане на наши сънародници, които в момента живеят и учат в Германия. Румен Радев открои като най-голям принос на германския бизнес у нас вноса на нови модели за развитие на обществените отношения и изрази очакване за постепенно увеличаване на заплащането на българските работници.  Позитивните тенденции в двустранния стокообмен и ръста на износа на България за Германия са, по думите на държавния глава, показатели за качеството и конкурентоспособността на българските компании.

Като перспективна сфера за развитие на българо-германското партньорство президентът определи информационните технологии и особено финансовите технологии, при които страната ни е водеща в Югоизточна Европа. Румен Радев постави и въпроса за ефективността на данъчното облагане по отношение на дейността на някои компании.

Представителите на бизнеса дадоха висока оценка на своите български партньори и доставчици в областта на информационните технологии, финансовите технологии, производството на материали, земеделието и производството на храни. Те подчертаха водещата роля на България в близкото минало в износа на селскостопанска продукция за Европа и подчертаха, че ще продължат да насърчават българските производители. Отбелязани бяха и водещите позиции на страната ни преди няколко десетилетия като водещ автомобилен превозвач в Европа, както и перспективите за развитието на България като логистичен център. Като водещ проблем за българската икономика, германските компании откроиха липсата на достатъчно работна сила.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

Румен Радев към културни дейци: Вие давате морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателския дух са неподвластни на граници и кризи

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

Вицепрезидентът настоя от Русе за достойно заплащане за социалните работници

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

Президентът Радев: С активно мероприятие доброжелателите ми побързаха зад гърба ми да представят своята версия за контакт с Covid-19

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки