НОВИНИ

Вицепрезидентът откри изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на „Знаме на мира“

2019-11-12 16:47:00

Международната асамблея имаше висока цел – бъдещето на децата, заяви Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на международната асамблея „Знаме на мира“. Изложбата е посветена на 40-годишнината от провеждането на първата асамблея, а вицепрезидентът е патрон на юбилейните чествания.

„Международната асамблея „Знаме на мира“ имаше висока цел – бъдещето на децата. За да имат бъдеще, трябва да живеят в мир“, посочи в приветствието си Илияна Йотова и подчерта, че въпросът за мира и сигурността е по-актуален от всякога. Вицепрезидентът цитира данни, според които едно от десет деца по света живее в конфликтен регион, едно от двеста деца е бежанец. Само за 2018 г. около 13 хил. деца са дошли в Европа без родители, близо 15 хиляди са разселени в ЕС, 30 хил. деца са дошли в Италия, България, Испания и Гърция. „Вместо мечти, детство, игри и приятелство – децата живеят в свят на войни, бедност, заличено бъдеще“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

„Тази изложба е по-ценна от всеки един архив, защото тя показва света отпреди 40 години през погледа на тогавашните деца. Оттук, от българската столица София с творчеството си те изпращаха към целия свят своите послания за мир, разбирателство и приятелство“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави Евгения Живкова и нейната фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“, които поддържат живи не само спомена, но и идеята на асамблеята. „Убедена съм, че такава мащабна инициатива трябва да продължи да живее, защото тя е дипломация, която успява там, където световните сили, правителствата и политиците не успяват“, подчерта Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция

6 август 2020 | 13:01
Стратегическият съвет към президента представя за обществено обсъждане първата част на проект за Национален стратегически документ на България

Първа част на проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава Румен Радев

6 август 2020 | 12:12
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Държавният глава обсъди необходимостта от промени в Конституцията с членовете на Правния съвет към президента

5 август 2020 | 16:04
Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

„Българската Коледа“ подпомогна още 33 деца през месец юли

3 август 2020 | 13:01
От началото на Седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа“ са подпомогнати вече 372 деца. Дарените средства са на обща стойност 598 865 лв.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки