НОВИНИ

Президентът Румен Радев призова представителите на китайския бизнес да инвестират в България

2019-07-03 18:05:00

България и Китай имат отлични политически отношения, основани на взаимно доверие и дългогодишно приятелство. Имате пълната политическа подкрепа и от двете страни за разширяване на инвестициите и икономическия обмен. Това заяви президентът Румен Радев днес на икономически форум в Пекин с участието на български и китайски компании и институциите, насърчаващи диалога между деловите среди.

Държавният глава подчерта, че в рамките на инициативите „Един пояс, един път“ и „17+1“ предстои да бъдат реализирани редица проекти, които предоставят много възможности за успешни бизнес начинания. По думите на президента, с увеличаването на инвестициите в България китайските компании ще изпълнят стратегията на президента Си Дзинпин за задълбочаване на икономическите връзки на Китай с държавите от Централна и Източна Европа.

„Условията за нашето бизнес партньорство непрекъснато ще се подобряват“, посочи Румен Радев и открои обсъдените на срещите си с президента Си Дзинпин, премиера Ли Къцян и председателя на парламента Ли Джаншу проекти за откриване на пряка въздушна линия, на клон на китайска банка в България, на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в подкрепа на бизнеса, както и интереса на китайски компании да инвестират в развитието на транспортната инфраструктура у нас.

Пред участниците във форума президентът изтъкна и преимуществата на страната ни като бизнес дестинация, която предоставя достъп до общия пазар на ЕС, държавата с най-нисък плосък данък в Съюза, със стабилна банкова  система и висококвалифицирана работна сила.

„За тези от вас, които не смятат да разкриват производство в България, има и други привлекателни опции“, посочи още президентът Румен Радев и добави, че страната ни е най-доброто място в Югоизточна Европа за изграждане на логистични центрове за компаниите, желаещи да изнасят стоките си за Европа и ЕС. „Приканвам ви да използвате тази прекрасна възможност и да инвестирате в България, както много държави от Западна Европа, които създават на място предприятия и имат огромен успех“, заяви още в словото си пред представителите на бизнеса държавният глава.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът откри изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на „Знаме на мира“

12 ноември 2019 | 16:04
Международната асамблея имаше висока цел – бъдещето на децата, заяви Илияна Йотова

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа

12 ноември 2019 | 11:11
По време на разговора бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес в сферите на енергетиката, икономиката, върховенството на закона, сигурността, търговия, инвестиционни програми и образование.

Президентът Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор

11 ноември 2019 | 20:08
Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Румен Радев: За 30 години българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент

11 ноември 2019 | 13:01
Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки