НОВИНИ

Вицепрезидентът: Политическият елит на Европа не научи урока, даден му от европейските граждани

2019-07-02 19:12:00

Пред очите ни се разиграва сериозен пазарлък за постове, без да са ясни визиите за развитие на кандидатите за тях, заяви Илияна Йотова

„Политическият елит на Европа очевидно не е научил урока, който му дадоха европейските граждани на евроизборите в края на май. А те искат промяна. Три дни европейските лидери заседават, без да намерят консенсус за разпределението на ръководните постове. Пред очите ни се разиграва сериозен пазарлък за постове. Освен имената, които се въртят в рулетка, не знаем нищо за техните визии за промяна на Европейския съюз. Ако искаме да върнем доверието на европейците в европейските институции, трябва да обърнем този процес.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването в София на Регионална академия „Европейската перспектива за Западните Балкани“. Организатор на академията е Българско училище за политика „Димитър Паница“. Участниците в академията са от училищата по политика в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

По-рано пред журналисти вицепрезидентът коментира, че ако начело на Европейския парламент бъде избран председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и постът върховен представител на ЕС за външна политика бъде зает също от социалист, това би създало доста добър екип, който ще доведе до сериозни размествания в европейската ръководна конструкция, в работата на институциите, в правенето на политики.

Вицепрезидентът посочи, че е оценка за българската държава фактът, че три български имена се спрягат за ръководни постове.

За бъдещия български еврокомисар Илияна Йотова заяви, че България продължава да прави една и съща грешка. Вицепрезидентът е убедена, че страната ни трябва да има няколко варианта за еврокомисар, за да може накрая да посочи най-подготвения човек за най-добрата позиция.

„Вчера се понижиха цените на роуминга в страните от Западните Балкани, а от 2021 г. таксите би трябвало да отпаднат напълно. Така се надявам да паднат и стените между държавите в региона, да има свободно движение на хора, сътрудничество и общи проекти“, заяви вицепрезидентът Йотова пред участниците в регионалната академия.

Вицепрезидентът е убедена, че мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Вицепрезидентът Йотова е категорична, че темата за разширяването на Съюза не трябва да слиза от дневния ред на Европа. Илияна Йотова изтъкна водещата роля на България за европейската интеграция на Западните Балкани.

Според вицепрезидента не съществува дилема между икономическо партньорство със Западните Балкани и политическо разширяване. Илияна Йотова е убедена, че Берлинският процес не може да замени бъдещето реално членство в ЕС.

Вицепрезидентът посочи, че България трябва да бъде постоянен член на Берлинския процес, защото тя има визия за развитието на Западните Балкани, каквито уверения получи Илияна Йотова преди дни на срещите си на високо ниво в черногорската столица Подгорица.

Вицепрезидентът Йотова очаква приоритетите, запланувани за срещата на Берлинския процес в Познан след два дни, да получат по-конкретно развитие.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът откри изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на „Знаме на мира“

12 ноември 2019 | 16:04
Международната асамблея имаше висока цел – бъдещето на децата, заяви Илияна Йотова

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа

12 ноември 2019 | 11:11
По време на разговора бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес в сферите на енергетиката, икономиката, върховенството на закона, сигурността, търговия, инвестиционни програми и образование.

Президентът Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор

11 ноември 2019 | 20:08
Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Румен Радев: За 30 години българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент

11 ноември 2019 | 13:01
Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки