НОВИНИ

Черногорският президент към българския вицепрезидент: Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към ЕС

2019-06-28 17:02:00

Министър-председателят на Черна гора Душко Маркович е убеден, че България трябва да бъде постоянен член на Берлинския процес, защото тя има визия за развитието на Западните Балкани

„Благодаря на България за подкрепата по пътя ни към Европейския съюз и за вниманието към всички страни от Западните Балкани.“ Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович на среща в Подгорица с българския вицепрезидент Илияна Йотова. Вицепрезидентът Йотова увери Джуканович в категоричната позиция на българската държава, че мястото на Западните Балкани е в ЕС.  „Трябва заедно с нашите съседи от Балканите да бъдем в Съюза и да участваме в неговата промяна“, заяви Илияна Йотова.

Двамата изразиха общата позиция, че от стабилността на Балканския регион зависят стабилността на цяла Европа и нейната водеща позиция в световен план.

 „От България страните от Западните Балкани получихме силен тласък към ЕС. Благодарение на вас ние станахме видими за Европейския съюз.” Това изтъкна по-рано пред вицепрезидента черногорският премиер Душко Маркович. Министър-председателят благодари на българската държава и българския народ за подкрепата за присъединяването към НАТО и ЕС.

„На срещата на Берлинския процес в Познан ще настояваме България да стане постоянен член на този формат, тъй като тя показа, че има способности и визия за страните от Западните Балкани”, подчерта Душко Маркович. По думите му ЕС е превърнал присъединяването само в технически процес и му липсва ясна визия.

Да държи политиката по разширяването в дневния ред на ЕС поиска от вицепрезидента и външният министър на Черна гора Сърджан Дарманович.

„Срещата в София между ЕС и Западните Балкани не беше еднократен акт, тя е част от осъзната последователна политика, която ние налагаме”, увери Илияна Йотова по време на срещите си на най-високо ниво в Подгорица.

Вицепрезидентът отбеляза, че редица европейски държави имат резерви към разширяването на ЕС. „Западните ни партньори не ни познават добре и не ни разбират. Трябва заедно с нас, като се отчитат спецификите на Балканския регион, да изграждаме моделите на разширяване. Затова трябва заедно ние на Балканите да вървим напред и да отстояваме своите позиции. Промяната в ЕС ще бъде  успешна само ако в нея участват и старите, и новите държави членки”, убедена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът очаква начело на ЕС смели лидери с кураж и ясна визия как да се развива европейския проект.

Обща бе тезата, че поредното отлагане на започване на преговорите за членство на Северна Македония и Албания е лош знак към страните от Западните Балкани и води до загуба на доверие в ЕС.

Вицепрезидентът изрази българската позиция, че напредъкът на всяка държава трябва да се оценява реално, а не държавите да вървят като скачени съдове към еврочленството.

Общо бе мнението за липсващата роля на Съюза в Западните Балкани, в които се пресичат редица геополитически интереси.

Илияна Йотова разговаря и с председателя на Комисията по външна политика в черногорския парламент Андрия Николич.

По време на срещите на вицепрезидента бяха подчертани интензивните двустранни отношения между България и Черна гора и неизползвания потенциал за сътрудничество.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът откри изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на „Знаме на мира“

12 ноември 2019 | 16:04
Международната асамблея имаше висока цел – бъдещето на децата, заяви Илияна Йотова

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа

12 ноември 2019 | 11:11
По време на разговора бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес в сферите на енергетиката, икономиката, върховенството на закона, сигурността, търговия, инвестиционни програми и образование.

Президентът Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор

11 ноември 2019 | 20:08
Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Румен Радев: За 30 години българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент

11 ноември 2019 | 13:01
Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки