НОВИНИ

Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента обсъди проблемите на чуждестранните студенти с български произход

2019-05-16 16:07:00

На редовното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова обсъди статута на чуждестранните студенти с български произход. Подчертана бе необходимостта от актуализиране на постановленията на Министерски съвет, които регламентират тяхното обучение и пребиваване в България – ПМС №103 и №228. В Съвета участват представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, университетски преподаватели и общественици.

Вицепрезидентът Илияна Йотова представи изводите от проведените във Варна, Благоевград, Пловдив и София Студентски лаборатории „Перспектива за развитие с българска диплома“. Основните проблеми, споделени от студентите при разговорите с вицепрезидента, са: административните затруднения при кандидатстването им и уреждането на статута им на пребиваване; необходимостта от по-широка рекламна кампания за възможностите за обучение в България; недостатъчната подготовка по български език; липсата на връзка между студентите и работодателите.

„Държавата инвестира в тези студенти, а после не се интересува от тях, дори не знае къде са след завършването си“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна голямата конкуренция, в която се намира България спрямо университетите в Румъния, Унгария, Русия, които привличат българи от исторически диаспори. „Съществува потенциален риск от загуба на българско самосъзнание“, заяви Илияна Йотова.

Въз основа на изводите от Студентските лаборатории екипът на вицепрезидента и експертите от Комисията по българско гражданство изготвиха предложения за промени, които да уреждат по-добре статута на чуждестранните студенти с български произход. Тези предложения вицепрезидентът Илияна Йотова ще представи на планираната от нея национална среща за проблемите на тези студенти. На нея ще присъстват представители на всички институции, имащи отношение по темата, представители на академичните ръководства на университетите и на студентите, както и на работодателските организации.

Общо е мнението, че е необходим комплексен подход към чуждестранните студенти с български произход. Българската държава трябва да си отговори на въпроса какво иска от тях и какво им предлага. Студентите от българските диаспори в чужбина може да останат в България, за което българската държава трябва да им предостави необходимите условия. А може и да се завърнат в своите страни, където да популяризират България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица остава далеч от погледа на институциите и не е в обществен интерес

19 юни 2019 | 14:02
Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за отправения към него призив от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе

17 юни 2019 | 18:06
Подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха днес държавният глава Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Кобахидзе, който е на официално посещение в България, беше приет от държавния глава днес на "Дондуков" 2.

Президентът Румен Радев удостои посланика на Германия у нас Херберт Салбер с орден „Стара планина“ първа степен

17 юни 2019 | 17:05
За България Федерална република Германия е важен партньор, приятел и съюзник. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес с орден „Стара планина“ първа степен германския посланик у нас Херберт Салбер.

Президентът: Важното е България да не остава без политическа опозиция

16 юни 2019 | 14:02
Важното е България да не остава без политическа опозиция. Това ще бъде пагубно за демокрацията. Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки