НОВИНИ

Вицепрезидентът: Създателите на Търновската конституция показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата

2019-04-17 18:04:00

Илияна Йотова пожела на юристите упоритост и твърдост, за да не допускат отстъпление от законността и съвестта си

„По-важен от тържественото отбелязване е прочитът на Търновската конституция, на делото на нейните създатели. Те показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание в Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, който се отбелязва на 16 април.

Вицепрезидентът призова към препрочитане на член 131 от Търновската конституция, в който е заложена депутатската клетва – „да имамъ едничко предъ очи общото благо на народа“. „Да не забравяме, че във фокуса на всяко управление трябва да бъдат правата и свободите на гражданите“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента от декларациите за служба на народа и съблюдаване на законността ще има смисъл само ако са изпълнени с истинско съдържание и последвани от реални действия. „За да „можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“, цитира Илияна Йотова думите на председателя на Учредителното събрание и първи български екзарх Антим I.

Вицепрезидентът пожела на представителите на юридическата общност твърдост и упоритост, за да не допускат отстъпление от законността и съвестта си, за да отговорят на обществените очаквания за ред и справедливост за всички, да върнат вярата на българското общество във върховенството на закона.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев: Дарителството е осъзнат подход към проблемите на другите и развитието на обществото

21 ноември 2019 | 17:05
Президентът удостои Нели и Робърт Гипсън с приза „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“ в рамките на годишните награди "Най-голям корпоративен дарител" за 2019г.

Румен Радев: България цени високо партньорството си с Обединените арабски емирства в икономиката, образованието и сигурността

21 ноември 2019 | 16:04
България цени високо партньорството си с Обединените арабски емирства в икономиката, инвестициите, в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 награди посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) у нас Абдулуахаб Насър Ал Наджар с орден „Мадарски конник“ първа степен.

Президентът Румен Радев: Страните от Югоизточна Европа трябва да обединят усилия за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии

21 ноември 2019 | 11:11
Българското правителство и държавите от региона следва да обединят усилията си за по-бързото изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Тази позиция държавният глава Румен Радев изрази на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ проф. Фабиола Джианоти.

Президентът призова бизнеса да развива работна среда, която да задържа младите в България

21 ноември 2019 | 09:09
По думите на държавния глава призвание и на бизнеса у нас е да се преодолее дълбоката социална криза в българското общество

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки