НОВИНИ

Вицепрезидентът: Създателите на Търновската конституция показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата

2019-04-17 18:04:00

Илияна Йотова пожела на юристите упоритост и твърдост, за да не допускат отстъпление от законността и съвестта си

„По-важен от тържественото отбелязване е прочитът на Търновската конституция, на делото на нейните създатели. Те показаха как заедно, в сблъсъка на идеи може да се роди добро за народа и държавата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание в Съюза на юристите в България по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста, който се отбелязва на 16 април.

Вицепрезидентът призова към препрочитане на член 131 от Търновската конституция, в който е заложена депутатската клетва – „да имамъ едничко предъ очи общото благо на народа“. „Да не забравяме, че във фокуса на всяко управление трябва да бъдат правата и свободите на гражданите“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента от декларациите за служба на народа и съблюдаване на законността ще има смисъл само ако са изпълнени с истинско съдържание и последвани от реални действия. „За да „можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“, цитира Илияна Йотова думите на председателя на Учредителното събрание и първи български екзарх Антим I.

Вицепрезидентът пожела на представителите на юридическата общност твърдост и упоритост, за да не допускат отстъпление от законността и съвестта си, за да отговорят на обществените очаквания за ред и справедливост за всички, да върнат вярата на българското общество във върховенството на закона.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица остава далеч от погледа на институциите и не е в обществен интерес

19 юни 2019 | 14:02
Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за отправения към него призив от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе

17 юни 2019 | 18:06
Подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион обсъдиха днес държавният глава Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Кобахидзе, който е на официално посещение в България, беше приет от държавния глава днес на "Дондуков" 2.

Президентът Румен Радев удостои посланика на Германия у нас Херберт Салбер с орден „Стара планина“ първа степен

17 юни 2019 | 17:05
За България Федерална република Германия е важен партньор, приятел и съюзник. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес с орден „Стара планина“ първа степен германския посланик у нас Херберт Салбер.

Президентът: Важното е България да не остава без политическа опозиция

16 юни 2019 | 14:02
Важното е България да не остава без политическа опозиция. Това ще бъде пагубно за демокрацията. Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки