НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България

2019-03-15 13:42:00

Илияна Йотова предложи организирането на специален форум за образоването и кариерата на младите хора със специфични нужди

Успешната кариера е резултат от протегнатата ръка между образованието и работодателите. Трябва да се откажем от т.нар. модел на „бързото хранене“ в образованието – удобно, но не пълноценно. Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите хора успешна кариера в България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложението „Образование без граници“ и кариерния форум „Образование и кариера“, които се провеждат в рамките на два дни в Националния дворец на културата.

Вицепрезидентът изтъкна несъответствието между предлагане и търсене на пазара на труда, „произвеждането“ на безработни висшисти и липсата на кадри за бизнеса. „Това е и убеждението на над половината от младите хора в България на възраст от 14 до 29 години. От друга страна, работодателите все по-често алармират за недостиг на кадри“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави организаторите и участниците в изложението за работещата формула, която са открили – да съберат образованието и бизнеса на едно място. „Този форум дава силен положителен пример. На ред са институциите, университетите, ние самите като общество, което изисква и настоява“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента особено важен е отговорът на въпроса „Какво искат младите хора?“. „Днес те със своите изисквания, очаквания и потенциал са ново предизвикателство за мениджърите и работодателите, за преподавателите в училище и университета“, убедена е Илияна Йотова.

Акцент в изказването на вицепрезидента бе дълбокото разделение между младите хора в големите и малките населени места и различният старт, който получават за своята кариера. „Това неравенство тръгва още от училище и неминуемо слага своя отпечатък върху развитието на един млад човек“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че социалната ни система не е на необходимото ниво, за да защитава най-слабите. „Оттук идва песимизмът сред тях, нежеланието нито за образование, нито за работа“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът предложи организирането на специален форум за образованието и кариерата на младите хора в неравностойно положение  и със специфични нужди. „Те имат своите трудности, но са огромен потенциал. Трябва да познаваме по-добре техните очаквания, да им предложим добре структурирана система за индивидуално обучение, достъп до образователните институции, система и технология за оценяване на техните знания, възможности за трудова реализация“, заяви Илияна Йотова.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на Петко Славейков: „Само истинно образованият и просветеният човек бива свободен и честит, а неученият и непросветеният е всякога роб, дето и да бъде... роб на страстите си, на своите и чуждите предразсъдъци...“.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев призова българските учени в ЦЕРН да подкрепят развитието на наука с висока добавена стойност в България

25 юни 2019 | 14:02
Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български специалисти имат принос за развитието на науката, която тук се създава на световно ниво. Това заяви президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева.

Румен Радев: В България най-много липсва непримиримостта към ниското качество

25 юни 2019 | 09:09
Сънародниците ни зад граница могат да помогнат на страната ни да възприеме качествени, а не количествени измерители на нашия живот, заяви президентът на среща с българи в Женева

Румен Радев: България подкрепя концепцията на Европейската комисия за модернизация на Световната търговска организация

24 юни 2019 | 17:05
България напълно подкрепя концепцията, разработена от Европейската комисия, за модернизация на Световната търговска организация /СТО/ по отношение на актуализацията на правилата за международна търговия, предоставяне на по-големи възможности за мониторинг и деблокиране на механизмите за арбитраж. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Женева.

Държавите-членки трябва да подкрепят механизмите на ООН за решаване на международни кризи, призова Румен Радев

24 юни 2019 | 17:05
Организацията на обединените нации не е перфектен инструмент за разрешаване на кризи в международен план, но няма друг по-добър от него. Държавите-членки трябва да подкрепят усилията на ООН в тази насока, така че да укрепваме нейните механизми. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти след двустранни срещи в сградата на ООН в Женева. Държавният глава е в Швейцария за участието си в 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки