НОВИНИ

Вицепрезидентът връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден“

2019-03-07 15:05:00

Илияна Йотова работи заедно със 17-годишната Моника Митова от Благоевград

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на момичетата победителки в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от посолството на Великобритания в България. Поводът за нея е Международният ден на жената 8 март. Победителките – на възраст между 15 и 19 години, бяха избрани след конкурс с есе на тема „Как бих използвала силата си на личност, за да променя света“.

В словото си на заключителното събитие вицепрезидентът Илияна Йотова изказа благодарности към британското посолство и посланик Ема Хопкинс, както и към всички участници в инициативата. „Дипломати, държавници, неправителствен сектор и младите надежди на България – обединени от каузата за един по-добър свят“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че най-голямото постижение на „Посланик за един ден“ е, че провокира младите хора да изразят себе си, вдъхновява ги да повярват във възможностите си.

„България има своите амбициозни, смели и съпричастни момичета. Едно от тях е 17-годишната Моника от Благоевград, с която имах удоволствието да работя“, заяви Илияна Йотова. Моника е убедена, че в училище не трябва да се преподават само знания, но и да се възпитава в добродетели. Заедно с екипа на вицепрезидента Моника проведе среща с ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина. По интересен начин тя показа на учениците какво е толерантност, уважение към другия, приятелство.

Илияна Йотова и ученичката от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ бяха домакини на традиционната среща на вицепрезидента с дами посланици. Моника имаше възможността да разговаря с дипломатите, които проявиха голям интерес към нея. Във фокуса на разговорите им бе потъпкването на основни човешки права.

В изказването си на заключителното събитие Илияна Йотова заяви, че често трябва да препрочитаме Всеобщата декларация на ООН за правата на човека, приета преди повече от 70 години. Като тревожна Илияна Йотова определи тенденцията за задълбочаване на неравенствата и суспендирането на човешките права. „Насилието, дискриминацията, неравенствата, социалното изключване се превърнаха в белег на нашето време“, отбеляза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова за тези проблеми не се говори достатъчно в обществото, а добрите решения остават само на хартия. „Сериозно внимание трябва да обърнем на безразличието, с което се посреща потъпкването на правата и свободите, на човешкото достойнство“, изтъкна вицепрезидентът.

„Държавническите решения в защита правата и свободите на човека трябва да бъдат не просто добра воля, а задължение. Когато политиците не стоят зад обещанията си, ролята е на гражданското общество, на хората с активна позиция да настояват това да се случи. Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто, да защитаваш, да променяш“, убедена е Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Египет е нашият най-голям търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка

25 март 2019 | 14:02
Представители на десетки български компании ще участват на бизнес форум в Кайро в рамките на официалното посещение на държавния глава

Президентът Румен Радев удостои полския творец и общественик Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

Румен Радев: Със своята упоритост, всеотдайност и воля атлетите се превръщат в пример за цялото общество

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

Вицепрезидентът: Големите идеи и каузи са дефицит

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки