НОВИНИ

Вицепрезидентът връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден“

2019-03-07 15:05:00

Илияна Йотова работи заедно със 17-годишната Моника Митова от Благоевград

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на момичетата победителки в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от посолството на Великобритания в България. Поводът за нея е Международният ден на жената 8 март. Победителките – на възраст между 15 и 19 години, бяха избрани след конкурс с есе на тема „Как бих използвала силата си на личност, за да променя света“.

В словото си на заключителното събитие вицепрезидентът Илияна Йотова изказа благодарности към британското посолство и посланик Ема Хопкинс, както и към всички участници в инициативата. „Дипломати, държавници, неправителствен сектор и младите надежди на България – обединени от каузата за един по-добър свят“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че най-голямото постижение на „Посланик за един ден“ е, че провокира младите хора да изразят себе си, вдъхновява ги да повярват във възможностите си.

„България има своите амбициозни, смели и съпричастни момичета. Едно от тях е 17-годишната Моника от Благоевград, с която имах удоволствието да работя“, заяви Илияна Йотова. Моника е убедена, че в училище не трябва да се преподават само знания, но и да се възпитава в добродетели. Заедно с екипа на вицепрезидента Моника проведе среща с ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина. По интересен начин тя показа на учениците какво е толерантност, уважение към другия, приятелство.

Илияна Йотова и ученичката от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ бяха домакини на традиционната среща на вицепрезидента с дами посланици. Моника имаше възможността да разговаря с дипломатите, които проявиха голям интерес към нея. Във фокуса на разговорите им бе потъпкването на основни човешки права.

В изказването си на заключителното събитие Илияна Йотова заяви, че често трябва да препрочитаме Всеобщата декларация на ООН за правата на човека, приета преди повече от 70 години. Като тревожна Илияна Йотова определи тенденцията за задълбочаване на неравенствата и суспендирането на човешките права. „Насилието, дискриминацията, неравенствата, социалното изключване се превърнаха в белег на нашето време“, отбеляза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова за тези проблеми не се говори достатъчно в обществото, а добрите решения остават само на хартия. „Сериозно внимание трябва да обърнем на безразличието, с което се посреща потъпкването на правата и свободите, на човешкото достойнство“, изтъкна вицепрезидентът.

„Държавническите решения в защита правата и свободите на човека трябва да бъдат не просто добра воля, а задължение. Когато политиците не стоят зад обещанията си, ролята е на гражданското общество, на хората с активна позиция да настояват това да се случи. Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто, да защитаваш, да променяш“, убедена е Илияна Йотова.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

ЮНЕСКО ще подкрепи създаването в България на Международен институт за устойчиви технологии с апаратура от ЦЕРН

23 май 2019 | 19:07
Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле е на официално посещение в България по покана на президента Румен Радев за участие в тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан за Деня на републиката

23 май 2019 | 13:01
„Да следваш дните земни без приятел е най-голямата беда. Душа самотна, без приятел – за съжаление е таз душа“ – с тези думи на един от символите на азерската древна поезия Низами Гaнджеви вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави Азербайджан и неговия народ по случай Деня на републиката и 100-годишнината от създаването на азербайджанската дипломатическа служба. Вицепрезидентът бе специален гост на тържественото отбелязване на празника в София, организирано от азербайджанското посолство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди с министъра на вътрешните работи Младен Маринов проблемите на чуждестранните студенти с български произход

22 май 2019 | 18:06
Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Дирекция „Миграция“ към МВР Николай Николов във връзка с подготвяния от нея национален форум за чуждестранните студенти с български произход, които се обучават в български висши учебни заведения по ПМС №103 и №228.

Румен Радев връчи президентски плакет „Св. св. Кирил и Методий" на Съюза на българските журналисти

22 май 2019 | 16:04
Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки