НОВИНИ

Вицепрезидентът: Вирусът на ненавистта и отчуждението върлува сред нас, а имунитетът ни е отслабен

2019-03-04 11:36:00

Илияна Йотова откри в Лос Анджелис възпоменателни плочи за спасяването на българските евреи

 

„Днес мастилото на антисемитизма не е изсъхнало. Вирусът на ненавистта и отчуждението върлуват сред нас. В тях се крие съвременният фашизъм, както ни посочи Умберто Еко.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Музея на Холокоста в Лос Анджелис, където откри възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи.

По думите на Илияна Йотова имунитетът ни е отслабен, а пред риск са човешки права, воювани десетилетия наред. „Пред риск е човешкото достойнство“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи, че неравенството, липсата на справедливост, обезверяването, различните зависимости подхранват крайни настроения, а страховете превръщат хората в лесна плячка на ксенофобията и национализма, които шестват в речите на политици от цял свят.

„Историята за спасяването на българските евреи носи послание към всички нас неуморно да преследваме мира – между държавите, между народите, между отделните личности“, заяви вицепрезидентът.

„В най-мракобесните времена в съвременна Европа, в разгара на масовото изтребление на евреи моята страна България написа едни от най-светлите страници от българската история. Като никоя друга европейска държава тя съумя да защити своето еврейско население“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновените хора, България извърши хуманен подвиг и успя да спаси своите над 48 хил. евреи. „Българската земя ражда човеци – в тези думи на спасени български евреи се крие силата на това дело“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че страданията на българския народ в неговата над 1300-годишна история изградиха моралните му сили и го направиха по-чувствителен и съпричастен към болката на другия. „Толерантността и взаимното уважение са вродени качества на българина“, отбеляза Илияна Йотова.

„76 години след античовешкото и позорно деяние Холокоста не са забравени лицата на 6-те милиона, чиито живот безмилостно бе погубен на огнения олтар на нацистката машина на смъртта“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова заяви, че тяхната памет ни задължава да не допускаме злоупотреба с миналото. Вицепрезидентът определи като тревожна статистиката, според която 50% от световното население не знае за съществуването на Холокоста.

В края на словото си Илияна Йотова цитира думите на Ели Визел, които изрича при получаването на Нобеловата награда за мир: „Действието е единственият лек за равнодушието – най-коварната заплаха от всички.“ „Най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е никога повече да не стоим безмълвни пред деяния срещу човешките права, основно и неизменно от които е правото на живот, на достоен живот“, подчерта вицепрезидентът.

Бих искала моята България да беше спасила и теб – тези думи Илияна Йотова написа в своето послание в Детския мемориал. Зловещата идеология погуби 1,5 млн. невинни детски живота.

Възпоменателна плоча за спасяването на българските евреи вицепрезидентът откри и в Музея на толерантността. Илияна Йотова благодари на българската общност, на генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев и на всички, съпричастни към поставянето на възпоменателните плочи. „С тези плочи изразяваме и своята скръб за 11 343 евреи от територии, по това време управлявани от българските власти, които не успяхме да защитим по същия начин“, заяви вицепрезидентът.

Откриването на плочите се състоя в присъствието на представители на българската общност и наследници на оцелели от Холокоста.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Роженският събор напомня как с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България, както гайдите заедно разлюляват непоклатимите Родопи

19 юли 2019 | 13:01
С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си мъдростта на старците и надеждите ни за още неродените, заяви Румен Радев

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българските дипломати за празника им

19 юли 2019 | 11:11
Вие направихте видими Балканите за нашите европейски партньори, огромна е ролята Ви за успешното председателство на Съвета на ЕС, обърна се към дипломатите вицепрезидентът

Президентът Румен Радев в Карлово: Васил Левски изтръгна народа ни от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата ни – предначертание

18 юли 2019 | 22:10
Васил Левски определи бъдещата държава като храм, днес този храм е оплячкосан, подчерта държавният глава

Президентът пред българските дипломати: ЕС е силен, когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения

18 юли 2019 | 20:08
Предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация, заяви днес президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки