НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Доверието на международните ни партньори изисква компетентност, почтеност и отдаденост на обществения, а не на лични и корпоративни интереси

2019-01-28 13:27:00

Държавният глава ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти


„Бутафорният конкурс за изтребителя извади порочния стил на управление на международната сцена. Злепостави ни като ненадежден партньор, погазващ предварително разписани и възприети в съвременния свят норми. След провала на големите енергийни проекти, модернизацията на Въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние да взема сама стратегически решения. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни „пуснат“ в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, разработена по европейски модел“. Това заяви държавният глава Румен Радев днес на „Дондуков“ 2, където заедно с вицепрезидента Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.

„Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и Еврозоната? Въпрос на доверие. А то не се печели с неуморна декламация на европейските ценности, а с тяхното осъзнаване и прилагане. Това обаче изисква компетентност, почтеност и отдаденост на обществения, а не на лични и корпоративни интереси. Декларациите на някои политици, че олицетворяват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин да отчуждят българите от тези ценности“, посочи в словото си президентът Радев.

Държавният глава заяви още, че успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Не може да заглушим най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността - демографията и чуждестранните инвестиции, каза Румен Радев.
 
По думите му, България не успява да развие своя най-ценен капитал - хората.“ Очакванията на обществото са за неотложни и всеобхватни спасителни мерки, за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот и за излизане от демографската безпътица“, коментира Румен Радев.
Президентът беше категоричен, че тази цел е обречена, ако не бъде извършено най-важното - радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. „Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество“, посочи държавният глава.

Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включват не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина, смята Румен Радев. Според него, за да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това преминава през възмездието.

„Апелирам към КПКОНПИ, Прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимост между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица“, заяви Румен Радев.

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“, съобщи президентът Румен Радев по време на пресконференцията. Според държавния глава съветът, чийто състав ще бъде обявен в идните дни, ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Образованието формира светогледа на младите хора и е от ключово значение за духовното единение на нацията

28 март 2023 | 18:06
Историческата памет и националната идентичност са в устоите на държавността, заяви президентът на кръглата маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“

Румен Радев: Стабилният банков сектор е фактор за успешното преодоляване на кризите

27 март 2023 | 17:05
Президентът се срещна с представители на борда на директорите на "Юробанк Груп"

Държавният глава Румен Радев се срещна в президентската институция с ученици по случай предстоящите великденски празници

27 март 2023 | 14:02
Държавният глава Румен Радев прие в президентската институция ученици от 3-и клас на 81 Средно училище „Виктор Юго“ в София по случай предстоящото настъпване на празника Лазаровден.

Вицепрезидентът: Днес говорим повече за оръжие, отколкото за мир

26 март 2023 | 12:12
Илияна Йотова участва в честването-поклонение в София за Деня на Тракия

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки