НОВИНИ

Вицепрезидентът и посланикът на Великобритания представиха инициативата „Посланик за един ден“

2019-01-07 14:07:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс представиха на „Дондуков“ 2 пред журналисти инициативата „Посланик за един ден“. Кампанията се организира за втора година от британското посолство в София в партньорство с вицепрезидента Илияна Йотова, жени посланици в България и жени лидери на неправителствени организации.

Инициативата се организира по повод Международния ден на жената – 8 март. Момичета на възраст от 15 до 19 години от цяла България ще имат възможността да изразят своите възгледи по значими социални въпроси. Тазгодишната тема на конкурса е „Как бихте използвали силата си като личност и посланик за един ден, за да постигнете позитивна промяна в обществото“. Победителките ще имат възможността да работят с жени лидери и да се запознаят с тяхната дейност.

„Искаме да насърчим амбициите и възможностите на момичетата в цяла България да разгърнат целия си потенциал, да работят в сферата на международната дипломация или да постигнат положителна промяна в обществото по значима тема“, посочи посланик Хопкинс. Втората цел на инициативата е момичета да почерпят вдъхновение от жени лидери в различни сфери на живота.

Фокус в тазгодишната инициатива са момичета от отдалечени и по-слабо развити региони на България, както и момичета с увреждания или специални нужди. „Посланик за един ден“ ще завърши в навечерието на 8 март със събитие, което ще събере всички участници.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изложи аргументите за партньорството с британското посолство в тази кампания, като посочи значимостта на тазгодишната тема. Илияна Йотова изрази надежда, че посланията на инициативата ще достигнат до повече хора в България чрез дискусии в различни краища на страната.
 „Липсата на сигурност е белег на нашето време. Достатъчно основание ли е това за отказа от човешки права, воювани столетия наред?“, попита риторично Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента днес дискусията за човешки права се приема като излишен лукс.

„Кризата от 2008 г. продължава да хвърля сянка върху развитието на света, растат озлоблението, отчуждението и егоизмът. Страхът за собственото оцеляване измести понятия като принадлежност, съпричастност, солидарност“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът подчерта, че страховете и несигурността раждат насилие.

Едни от най-тежките проблеми, с които трябва да се борим, са агресията, ранното отпадане от училище, неграмотността, изолирането на т.нар. ромски училища. Домашното насилие вече се приема само като статистика, посочи вицепрезидентът. „Апатията към всички тези проблеми е най-тежката диагноза за нас като хора и общество“, изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че разчита основен акцент в тазгодишната кампания да бъде темата за лидерството. „Трудно се определят критериите за лидерство, но безспорно смелостта да се отстояват позиции и да се вземат дори и трудни решения са едни от тях“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства включването на неправителствените организации в инициативата. „Те са не само коректив, но и източник на предложения за успешни политики, за справяне със сложните проблеми“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът ще участва в инициативата, като покани в екипа си участник от конкурса.

„За мен и колегите ми от гражданските организации това е прекрасна възможност да покажем на младите хора, на момичетата в България магията на нашата обществена ангажираност и промяната, която предизвикваме в обществото“, заяви Иванка Шалапатова, ръководител на фондация „За нашите деца“. „Моето верую е, че ако аз не участвам в промяната на моята страна, нямам право да критикувам качеството на живот в нея“, посочи тя.

Една от миналогодишните победителки в „Посланик за един ден“ – 16-годишната Блага Попчева, сподели вълненията си от контактите с дамите посланици. „Преживяването ме разви като личност и ми показа, че е възможно да допринеса за промяната на света към по-добро, което дотогава не вярвах. Даде ми увереност да продължа да се занимавам с обществено значими теми“, отбеляза Блага. Сега тя участва в международния проект „Модел ООН“ – симулация на Организацията на обединените нации.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

24 юни 2019 | 10:10
България ще продължи да бъде част от усилията на ООН за засилване на международната солидарност за постигане на устойчив глобален подход и превенция в защита на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си пред Съвета на ООН по правата на човека. В Женева се провежда 41-ата сесия на международния орган, където българският държавен глава е на посещение.

Държавният глава: Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията

22 юни 2019 | 15:03
С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец. Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона.

Президентът Румен Радев: В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място

22 юни 2019 | 11:11
В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място. Той е уникална сплав от мъдрост, хумор и темперамент в музикалните ритми, в красивите носии и в езика. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си пред участниците в 50-ото юбилейно издание на фестивала "Шопският празник е традиция", който се провежда в град Елин Пелин. Тазгодишното издание на фестивала се провежда под патронажа на държавния глава.

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица остава далеч от погледа на институциите и не е в обществен интерес

19 юни 2019 | 14:02
Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за отправения към него призив от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки