НОВИНИ

Вицепрезидентът се срещна с културни дейци

2018-12-14 15:14:00

Илияна Йотова гостува в Дома на ветераните на културата и изкуствата

Дома на ветераните на културата и изкуствата в София посети вицепрезидентът Илияна Йотова.  От демографската криза в България през политиката със сънародниците ни в чужбина до необходимостта от повече култура и духовност – този широк кръг от теми обсъдиха Илияна Йотова и заслужилите културни дейци.

Създаден през 50-те години на миналия век, домът е единственият по рода си в България. В момента в него живеят 12 души – писатели, режисьори и сценаристи, журналисти, актьори, цирков артист, дейци на музикалното изкуство.

Дейците на културата и изкуствата споделиха моменти от богатия си житейски и творчески път. Проф. Иван Терзиев разказа как 10 години е чакал премиерата на филма си „Селцето“. Цигуларката Златка Ганева, която дълги години е работила в Тунис, изтъкна високия авторитет на българските дейци на културата и изкуството в чужбина. Цирковият артист Панайот Ставрев – Понко сподели огорчението си от нивото на цирковото изкуство в България днес.

„Днес като че ли не е така модерно да се говори за култура“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна към домакините си с думите: „Толкова много можем да почерпим от Вашия опит“.

Специални благодарности за доброто отношение и всеотдайност отправиха културните дейци към директора Галина Алтимирска и екипа на дома.

По повод настъпващите Коледни и Новогодишни празници вицепрезидентът подари с лично посвещение на всеки от ветераните на културата и изкуствата книга на съвременен български автор. „Вашето присъствие и контактът ни с Вас е достатъчен подарък“, отбеляза Панайот Ставрев – Понко.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: В празника на Кюстендил си дават среща почитта към древните обичаи и традиции и надеждата за плодородие

21 март 2019 | 14:02
„Неслучайно градът на Майстора е избрал именно възкръсването на природата за свой празник. В днешните чествания си дават среща красотата и младостта, почитта към древните обичаи и традиции и народния календар, надеждата за плодородие и чисто човешкият стремеж към обновление“. Това заяви днес президентът Румен Радев в Кюстендил, където бе гост по повод празника на града.

Вицепрезидентът: Новите технологии не трябва да обричат на социална изолация

21 март 2019 | 14:02
Неволно пренасяме модела на компютърните алгоритми в отношенията си с хората, заяви Илияна Йотова на форум „Жени. Технологии. Време“

Румен Радев: Само преди два месеца призовах Комисията за противодействие на корупцията да навлезе и в старателно отбягвания периметър на властта

21 март 2019 | 12:12
„Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Кюстендил, запитан къде е изчезнал моралът в политиката, с оглед на последните имотни придобивки на управляващите.

Президентът Румен Радев назначи членове на Централната избирателна комисия

20 март 2019 | 18:06
На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 46, ал. 4, изречение второ от Изборния кодекс, със свой указ президентът Румен Радев назначи, считано от 21 март 2019 г., членове на Централната избирателна комисия, както следва:...

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки