НОВИНИ

Вицепрезидентът се срещна с културни дейци

2018-12-14 15:14:00

Илияна Йотова гостува в Дома на ветераните на културата и изкуствата

Дома на ветераните на културата и изкуствата в София посети вицепрезидентът Илияна Йотова.  От демографската криза в България през политиката със сънародниците ни в чужбина до необходимостта от повече култура и духовност – този широк кръг от теми обсъдиха Илияна Йотова и заслужилите културни дейци.

Създаден през 50-те години на миналия век, домът е единственият по рода си в България. В момента в него живеят 12 души – писатели, режисьори и сценаристи, журналисти, актьори, цирков артист, дейци на музикалното изкуство.

Дейците на културата и изкуствата споделиха моменти от богатия си житейски и творчески път. Проф. Иван Терзиев разказа как 10 години е чакал премиерата на филма си „Селцето“. Цигуларката Златка Ганева, която дълги години е работила в Тунис, изтъкна високия авторитет на българските дейци на културата и изкуството в чужбина. Цирковият артист Панайот Ставрев – Понко сподели огорчението си от нивото на цирковото изкуство в България днес.

„Днес като че ли не е така модерно да се говори за култура“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна към домакините си с думите: „Толкова много можем да почерпим от Вашия опит“.

Специални благодарности за доброто отношение и всеотдайност отправиха културните дейци към директора Галина Алтимирска и екипа на дома.

По повод настъпващите Коледни и Новогодишни празници вицепрезидентът подари с лично посвещение на всеки от ветераните на културата и изкуствата книга на съвременен български автор. „Вашето присъствие и контактът ни с Вас е достатъчен подарък“, отбеляза Панайот Ставрев – Понко.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев в Женева: Защитата на човешките права е непостижима без дълготраен мир и устойчиво развитие

24 юни 2019 | 10:10
България ще продължи да бъде част от усилията на ООН за засилване на международната солидарност за постигане на устойчив глобален подход и превенция в защита на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си пред Съвета на ООН по правата на човека. В Женева се провежда 41-ата сесия на международния орган, където българският държавен глава е на посещение.

Държавният глава: Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията

22 юни 2019 | 15:03
С организацията на Петропавловския събор на народното творчество красивите български градове Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец ни дават много силен пример, че можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията. Това заяви президентът Румен Радев, който откри Петропавловския събор на народното творчество в Община Лясковец. Националният събор има характер на всенародни игри и надпявания и повече от две десетилетия заема значимо място в духовния живот на хората от региона.

Президентът Румен Радев: В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място

22 юни 2019 | 11:11
В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място. Той е уникална сплав от мъдрост, хумор и темперамент в музикалните ритми, в красивите носии и в езика. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си пред участниците в 50-ото юбилейно издание на фестивала "Шопският празник е традиция", който се провежда в град Елин Пелин. Тазгодишното издание на фестивала се провежда под патронажа на държавния глава.

Румен Радев: Бетонирането на плажната ивица остава далеч от погледа на институциите и не е в обществен интерес

19 юни 2019 | 14:02
Бетонирането на плажната ивица продължава да бъде голям проблем. Волята на законодателя е да бъде изключително строг към гражданите, а в същото време наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица, далеч от погледа на всички институции, което не е в интерес на обществото. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, запитан за отправения към него призив от природозащитни организации да наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки