НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев: Свободата и демокрацията трябва да се защитават

2012-02-01 10:30:00

Президентът Росен Плевнелиев отдаде днес почит и поднесе венец пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България.

В словото си държавният глава заяви, че въпреки желанието на обществото ни да гледа напред и да не рови в старите рани, истините за комунистическия режим са живи в паметта на българските граждани.

Президентът Плевнелиев припомни, че след установяването на комунистическия режим в България, издадените смъртни присъди от създадения “народен съд” се превръщат в един от символите на репресиите срещу българския народ. Президентът подчерта, че това не трябва да се забравя. “Фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз”, заяви българският държавен глава.

Росен Плевнелиев посочи, че изминалият ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на което стават милиони европейски граждани. “Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото”, отбеляза президентът. Той подчерта, че свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, но и да се защитават, включително и в тежки времена.

Президентът заяви, че осмислянето на най-близката ни история е задължително условие, за да можем да се обединим около ценностите, върху които се гради обществото ни. Това осмисляне е необходимо за постигане на независимост, на справедливост, на помирение, към които продължаваме да се стремим и днес.

На церемонията присъстваха посланикът на Франция у нас Н. Пр. Филип Отие, народни представители, заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова, представители на Съюза на репресираните в България, граждани.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки