НОВИНИ

Ислямска република Иран разглежда България като основен партньор за сътрудничеството си с Европейския съюз

2016-09-21 20:42:00

Приятелството и взаимното уважение между Бългрия и Иран са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Роухани в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани бяха единодушни, че е важно двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма.

Държавният глава Росен Плевнелиев очерта отличните възможности за фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. Двамата лидери откроиха като особено перспективно сътрудничеството в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток. Съществува потенциал за развитие на сътрудничеството в областта на информационните и комуникационните технологии, нано- и биотехнологиите, производството на храни, енергетиката, управлението на водите и други.

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.

Иранският бизнес може също така да намери отлични условия за реализация на европейския пазар, като се възползва от условията на българските индустриални зони и от благоприятната данъчна система, посочи президентът Росен Плевнелиев. Ще се търсят и повече възможности за задълбочаване на контактите между частния сектор от двете държави, договориха се още президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани.

Въпреки хода на историята, отношенията между двете страни и народите на България и Иран винаги са били добри и приятелски. Двете страни имат многогодишни културно-исторически традиции, който са най-благоприятната основа за постигане на успешни резултати в сътрудничеството, констатираха още двамата президенти.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът чете приказки от Ангел Каралийчев на ученици от Обединено училище „Св. св. Кирил и Методий“ в софийското село Априлово

17 април 2024 | 18:06
Под патронажа на Илияна Йотова се провежда кампанията на Асоциация „Българска книга“ в подкрепа на детското четене „Походът на книгите“

Президентът Радев: Партиите, които промениха Конституцията, направиха служебния кабинет уязвим за партийни вмешателства

17 април 2024 | 17:05
В отговор на журналистически въпрос днес държавният глава заяви, че предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа

Вицепрезидентът: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

16 април 2024 | 18:06
Илияна Йотова беше гост на тържественото събрание на Съюза на юристите по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста

Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

16 април 2024 | 13:01
Илияна Йотова беше гост на откриването на обновеното емблематично за Алма матер място „Яйцето“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки