НОВИНИ

Информация за медиите

2016-08-11 16:03:00

По повод постъпили запитвания към вицепрезидента Маргарита Попова, която упражнява правомощията по предоставянето на убежище, и към Комисията по предоставянето на убежище в АП, относно разглеждане на молба за предоставяне на закрила, подадена от А.Б., гражданин на Република Турция, от кабинета на вицепрезидента предоставят следната информация:

От всички форми на закрила (убежище, международна закрила и временна закрила), които Република България предоставя на чужденци, вицепрезидентът има право да предоставя само убежище.

Гражданинът А.Б. е депозирал молба за предоставяне на убежище в Администрацията на президента на 24 февруари 2016 г. Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. На основание чл. 58, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците е изискано писмено становище на Държавна агенция "Национална сигурност" по молбата на А.Б.

На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на Република България е отказал предоставяне на убежище на А.Б., тъй като не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са уведомени компетентните държавни органи.

От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали А.Б. е потърсил друг вид закрила в Република България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки