НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев препотвърди ясната, категорична и принципна подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна

2016-06-30 14:53:00

Украински президент е на официално посещение в България за първи път от 15 години насам

Ясната, категорична и принципна подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна препотвърди държавният глава Росен Плевнелиев по време на разговора си с президента на страната Петро Порошенко, който е на еднодневно официално посещение в България. Визитата е първа на украински президент от 15 години насам. България приветства процеса на реформи в ключови сфери на обществено-политическия живот на Украйна, включително провеждането на конституционна реформа, както и усилията в областта на борбата с корупцията, с които украинският президент запозна българския държавен глава.

България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата в Източна Украйна с мирни, дипломатически средства, заяви президентът Росен Плевнелиев  на съвместната си пресконференция с президента на Украйна. „България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. Необходимостта от пълното изпълнение на ангажиментите на всички страни в конфликта по Минските договорености остава без алтернатива. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анексирането на Крим от Руската федерация. Много пъти съм го казвал: за нас Крим е Украйна и Украйна е Европа “, категоричен беше държавният глава.

Въпроси на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред бяха акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския президент Петро Порошенко. През 2016 г. се навършват и 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Украйна.

„Украйна заема важна част в приоритетите на външната ни политика. Приветствахме споразумението за асоцииране с Украйна и бяхме една от първите страни, които го ратифицираха. Влизането в сила на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия от 1 януари 2016 г. е друга важна стъпка по пътя към постигане на по-тесни връзки на Украйна с Европейския съюз. Надяваме се, че скоро украинските граждани ще пътуват безвизово до всички държави членки на ЕС“, каза президентът Росен Плевнелиев след официалните разговори на двете делегации.

Президентът допълни, че постигнатите договорености и подписаните документи ще дадат тласък на развитието на двустранните отношения. В присъствието на двамата президенти бяха подписани „Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия“, „Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта“ и „Споразумение между Българска академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро” на базата на космическия апарат „Микросат-М”.

„Днес повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом. Благодаря на украинското правителство за уважението и за доброто отношение към българската общност. Ние сме близки приятели и надеждни партньори на всички равнища“, заяви президентът Плевнелиев. Българската общност в Украйна е най-голямата исторически формирала се наша общност зад граница, припомни държавният глава и я определи като естествен мост между двата народа.

„Представителите на българското национално малцинство са работливи и лоялни граждани на Украйна. Уверен съм, че се работи за гарантиране на правата на малцинствата в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и тяхното активно включване в политическия и социален живот на страната“, каза още българският президент.

Президентът изрази високата оценка на България на политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на българския език в Украйна. „Доволни сме, че преобладаващата част от учениците с български произход в Украйна имат възможност да изучават български език и култура в украинските държавни училища. За България е от важно значение приемането на балансиран Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да отчита техните права и да бъде насочен към интегрирането им във всички области“, подчерта Росен Плевнелиев. Страната ни също така очаква административната реформа в Украйна да не доведе до разделянето на Болградския район, който е средище на българското национално малцинство в рамките на Одеска област.

България и Украйна декларираха и общ интерес да работят за развитие на транспортните връзки между двете страни, като бяха набелязани и редица съвместни проекти. Страната ни се надява в най-скоро време да се проведе Седмата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, която да стимулира търговско-икономическите връзки.

В сферата на сигурността президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко споделиха позицията, че кризата в Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. България оценява значението на Украйна като важен партньор на НАТО, както и засиления диалог в рамките на Комисията НАТО-Украйна. По време на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО през юни т.г. бе взето решение за увеличаване на подкрепата посредством Пакета за всеобхватно подпомагане на Украйна, като се очаква той да бъде утвърден на Срещата на върха на Алианса във Варшава.

Подкрепата на НАТО ще продължи и по линия на доверителните фондове, посочи още президентът Плевнелиев. Република България е водеща нация в Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитацията на украински военнослужещи, като до момента 18 украински военнослужещи са преминали програма за рехабилитация в база на Военномедицинска академия. Страната ни отговаря за координиране на дейностите по проекта. България също така оказва съдействие на украинската страна по линия на Доверителния фонд НАТО-Украйна за логистика и стандартизация.

„Най-доброто възможно противодействие на агресията е приятелството, върховенството на закона. Най-добрият отговор е в сътрудничеството, в дипломацията, в протегнатата ръка и подкрепата ни за Украйна не е само подкрепа за една приятелска държава. Това е подкрепа за принципите, които изповядваме – за върховенството на закона и за правото на нациите сами да определят своето бъдеще“, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Президентът Петро Порошенко изрази благодарност за „твърдата и принципна“ позиция на България в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. „Вашите позиции на непризнаването на анексирането на Крим и осъждането на агресията в Източна Украйна са много важни за нас“, заяви украинският президент. Петро Порошенко изтъкна и българския принос в специалната мониторингова мисия на ОССЕ, която играе важна роля за гарантиране на мира в кризисния регион.

Петро Порошенко изрази благодарност за българската подкрепа за облекчаване на визовия режим на ЕС за украинските граждани.

Партньорството между България и Украйна е специално и помощта на България, в т.ч. по линия на Доверителния фонд за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи, е още едно доказателство за партньорството и дружбата, които много високо ценим, заяви още президентът Петро Порошенко.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината

23 октомври 2020 | 16:04
Медиците притежават силата да връщат надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие и да възкресяват вярата, че можеш да продължиш напред. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, където удостои с висши държавни отличия изявени българи в областта на медицината.

Румен Радев към културни дейци: Вие давате морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателския дух са неподвластни на граници и кризи

23 октомври 2020 | 12:12
Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи ордени на изтъкнати дейци на културата.

Вицепрезидентът настоя от Русе за достойно заплащане за социалните работници

21 октомври 2020 | 09:09
Илияна Йотова се запозна и с дейностите на Основно училище „Никола Обретенов“ – най-младото и иновативно школо в града

Президентът Радев: С активно мероприятие доброжелателите ми побързаха зад гърба ми да представят своята версия за контакт с Covid-19

20 октомври 2020 | 18:06
Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Това заяви президентът Румен Радев при завръщането си в София след посещение в Талин.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки