НОВИНИ

Младият български учен проф. д-р Теньо Попминчев беше удостоен с Почетен знак на Президента на Република България

2016-05-18 10:30:00

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава  Росен Плевнелиев удостои проф. д-р Теньо Попминчев с Почетен знак на Президента на Република България. Почетния си знак президентът връчи на младия учен за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб. Проф. Теньо Попминчев е създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.

„Благодарение на това постижение можем да „надникнем“ и в най-бързите природни процеси в атома, в полза на биологичните, физичните и други научни изследвания. Постижението на проф. Попминчев реализира мечтата на много физици, работещи в най-реномираните научни институти в целия свят. Доверявайки се на своята интуиция и на основата на теоретичните си изчисления, той успява да построи експериментален прототип, който няма аналог в световната практика“, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Големи технологични компании вече са проявили интерес към възможностите, които се откриват при прилагането на настолния рентгенов лазер. Държавният глава определи откритието като революционно и с приложение в редица област, включително в медицината. „Във ваше лице българската нация разполага с един от най-високо квалифицираните млади учени“, обърна се президентът към проф. Попминчев.

Проф. д-р Теньо Попминчев изказа благодарност на държавния глава Росен Плевнелиев за оказаната висока чест. Младият учен ще работи за създаването на нанотехнологичен център в София. „Надявам се, че ще получим подкрепа от Физическия факултет на СУ и БАН. Ще се радвам и други млади български учени да се присъединят към нас“, каза проф. д-р Теньо Попминчев.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът откри изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на „Знаме на мира“

12 ноември 2019 | 16:04
Международната асамблея имаше висока цел – бъдещето на децата, заяви Илияна Йотова

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа

12 ноември 2019 | 11:11
По време на разговора бяха обсъдени актуални теми от взаимен интерес в сферите на енергетиката, икономиката, върховенството на закона, сигурността, търговия, инвестиционни програми и образование.

Президентът Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор

11 ноември 2019 | 20:08
Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Румен Радев: За 30 години българските полярници създадоха една малка България на Ледения континент

11 ноември 2019 | 13:01
Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктика. Това заяви държавният глава Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи националния флаг на участниците в 28-ата Българска антарктическа експедиция.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки