НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Република Кипър може да допринесе за енергийната диверсификация в Югоизточна Европа

2016-02-22 14:00:00

Република Кипър може да допринесе за енергийната диверсификация на държавите от Югоизточна Европа. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Кипър Никос Анастасиадис, който е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава. Двамата президенти призоваха Европейския съюз да окаже подкрепа за изграждането на енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа, която да увеличи енергийната сигурност за всяка страна от региона.

Разработването на газовото находище „Афродита“ в изключителната икономическа зона на Република Кипър и проектът за изграждане на газопровод от Източното Средиземноморие до континентална Европа, са в интерес на всички държави на Балканите, заяви българският държавен глава. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни подкрепя всеки проект, който води до реална диверсификация на енергийните доставки и до установяването на пазарни цени на енергийните ресурси. Никос Анастасиадис заяви пред Росен Плевнелиев, че сътрудничеството на Кипър с Гърция, Израел и Египет в сферата на енергетиката е открито и за други партньорски страни като България.

„Запознах своя колега с българските приоритети в областта на енергетиката – енергийна диверсификация, енергийна либерализация и енергийна ефективност“, отбеляза на пресконференцията президентът Плевнелиев и открои значението на междусистемната газова връзка между България и Гърция, която ще осигури достъп до нови източници на природен газ от Каспийския регион и от Източното Средиземноморие. „Възприемаме тази интерконекторна връзка и като част от усилията за превръщането на България в енергиен център на Балканите, както и в рамките на бъдещия коридор „Юг-Север“, отбеляза Росен Плевнелиев.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха подписани двустранни документи в областта на енергетиката, земеделието и туризма, които по думите на двамата президенти са знак за решимостта на България и Кипър за надграждане на двустранното партньорството.

Президентите Плевнелиев и Анастасиадис бяха единодушни, че независимо от тежките икономически условия в Европа, през последните години търговско-икономическото сътрудничество между България и Кипър отбелязва значителен ръст, а Кипър се нарежда сред водещите инвеститори в страната ни с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро. „Убеден съм, че утрешният бизнес форум ще стимулира преките контакти между българския и кипърския бизнес и ще насърчи търговско-икономическото сътрудничество“, отбеляза президентът Плевнелиев. Двете държави са сред предпочитаните туристически дестинации в региона. Беше изразена готовност за задълбочаване на партньорството между  България и Кипър в тази сфера.

Отбелязано беше и съвпадението в позициите на България и Кипър по много въпроси от европейския дневен ред. Президентът Плевнелиев благодари за подкрепата на Кипър за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.  

И Росен Плевнелиев, и Никос Анастасиадис призоваха за изработването на общ европейски подход за справяне с миграционната криза, който да се основава на споделената отговорност и солидарност на всички държави от ЕС. Според двамата президенти ЕС трябва да действа проактивно и решително за отстраняване на първопричините за кризите в Близкия Изток и Северна Африка, а не да реагира едва когато бежанците достигнат европейските граници. Българският държавен глава подчерта, че търсещите убежище от военните конфликти следва да бъдат разграничавани от икономическите имигранти и потвърди решимостта на страната ни да засили мерките за охрана на външната граница на ЕС. „България спазва правилата и регистрира всеки имигрант на своя територия в съответствие с европейското законодателство“, добави още Росен Плевнелиев.

Президентът Анастасиадис запозна българския държавен глава с хода на преговорния процес по обединяването на Кипър и за постигнатия напредък. “България желае успех и политическа смелост на лидерите на двете общности”, заяви президентът Плевнелиев и изрази позицията на страната ни за намирането на решение, което да отговори на законните интереси на народа на Кипър и да осигури неговото обединение и единство. Решението трябва да бъде в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и европейските ценности чрез създаване на двузонална, двуобщностна федерация, посочи още Росен Плевнелиев. Президентът Анастиадис благодари за последователната и принципна политика и за подкрепата на страната ни за разрешаването на Кипърския въпрос.

По-рано президентите Плевнелиев и Анастасиадис проведоха среща „на четири очи“ на „Дондуков“ 2, по време на която бяха разменени висши държавни отличия. Никос Анастасиадис получи орден „Стара планина“ с лента, а българският държавен глава – огърлие на ордена „Макарий III“ за своя принос за изграждане на отличните отношения между Република България и Република Кипър и за тяхното развитие и задълбочаване.

Церемонията по официалното посрещане на президента Никос Анастасиадис в България се състоя пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Държавният глава на Кипър положи венец пред паметника на Незнайния воин.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Съвременната конкурентоспособна икономика предполага развитието на космическа наука и индустрия

12 април 2024 | 22:10
Държавният глава участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт

Президентът: България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на родолюбието, куража и всеотдайността на поколения наши летци

12 април 2024 | 18:06
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката

Президентът Радев: Образованието има ключова роля за пълноценната реализация на младите хора

12 април 2024 | 15:03
Държавният глава се срещна с победители от ученическия конкурс „Моето мнение има значение за обединена Европа“

Възможности за инвестиции от израелски компании във военнотехническата сфера у нас обсъди президентът на среща на „Дондуков“ 2

12 април 2024 | 15:03
България има добри традиции във военната индустрия, които са стабилна основа за надграждане и за развитие на нови партньорства, заяви президентът Румен Радев

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки