НОВИНИ

Росен Плевнелиев: В България моделът на толерантността работи и е пример за цяла Европа

2016-01-27 09:16:00

Поемаме отговорността за единството на Европа в много специален момент от историята за всички нас. България е двигател на европейската интеграция и на стабилността в Югоизточна Европа. Не просто имаме амбициозна програма, но искаме да покажем, че сме посветени на най-важните проблеми на континента. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за онлайн медията на Съвета на Европа по повод началото на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ.
 
„Ние, българите, сме втората най-проевропейска нация в Европа. Научихме уроците си от над 1300 години история. Знаем, че сме били най-слаби, когато сме били сами и изолирани и сме били силни, когато сме били част от голямото семейство на европейските ценности. С уроците си от миналото България иска да допринесе за обединена Европа“, казва президентът Росен Плевнелиев в интервюто си пред медията в Страсбург.
 
По повод предизвикателството на международния тероризъм държавният глава припомня, че през юли 2012 г. страната ни стана обект на терористична атака. „Тероризмът е глобална заплаха, която може и трябва да бъде преборена с усилията на глобалната общност", категоричен е президентът Плевнелиев.
 
„Да се бориш с международния тероризъм не означава само да си част от коалицията срещу ДАЕШ. Не можем да победим идеологията на тероризма само с оръжие. Можем да я победим чрез образование, чрез толерантни общества и тук България играе много важна роля“, заявява президентът, като припомня, че в България мюсюлманската общност е много добре интегрирана. „България е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Вярвам, че това е заради нашата толерантност, която в България работи. И с това можем да дадем пример на цяла Европа“, казва още българският президент пред онлайн медията на Съвета на Европа.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки