НОВИНИ

Росен Плевнелиев: В България моделът на толерантността работи и е пример за цяла Европа

2016-01-27 09:16:00

Поемаме отговорността за единството на Европа в много специален момент от историята за всички нас. България е двигател на европейската интеграция и на стабилността в Югоизточна Европа. Не просто имаме амбициозна програма, но искаме да покажем, че сме посветени на най-важните проблеми на континента. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю за онлайн медията на Съвета на Европа по повод началото на българското председателство на Комитета на министрите на СЕ.
 
„Ние, българите, сме втората най-проевропейска нация в Европа. Научихме уроците си от над 1300 години история. Знаем, че сме били най-слаби, когато сме били сами и изолирани и сме били силни, когато сме били част от голямото семейство на европейските ценности. С уроците си от миналото България иска да допринесе за обединена Европа“, казва президентът Росен Плевнелиев в интервюто си пред медията в Страсбург.
 
По повод предизвикателството на международния тероризъм държавният глава припомня, че през юли 2012 г. страната ни стана обект на терористична атака. „Тероризмът е глобална заплаха, която може и трябва да бъде преборена с усилията на глобалната общност", категоричен е президентът Плевнелиев.
 
„Да се бориш с международния тероризъм не означава само да си част от коалицията срещу ДАЕШ. Не можем да победим идеологията на тероризма само с оръжие. Можем да я победим чрез образование, чрез толерантни общества и тук България играе много важна роля“, заявява президентът, като припомня, че в България мюсюлманската общност е много добре интегрирана. „България е дом на много различни религии, които живеят в мир и в хармония. До ден днешен няма данни за нито един чуждестранен терорист с български произход. Вярвам, че това е заради нашата толерантност, която в България работи. И с това можем да дадем пример на цяла Европа“, казва още българският президент пред онлайн медията на Съвета на Европа.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки