НОВИНИ

Президентът: Готов съм в рамките на правомощията си да работя за решаване на проблемите в съдебната система

2015-12-02 15:53:00
Президентът Росен Плевнелиев прие на работна среща на „Дондуков“ 2 представители на националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. По време на разговора държавният глава подкрепи лансираното предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание и комисия към Висшия съдебен съвет за проверка на случая с изтеклите в публичното пространство записи на разговори между съдии. 
 
Необходимо е институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират, за да се намери решение, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Проблемите не бива да се крият. Ангажирам се да ги поставям във фокуса на дневния ред, но никой не трябва да очаква да нарушавам закона“, заяви Росен Плевнелиев по отношение на предложенията държавният глава да сформира „независима комисия“ с участие на трите власти по случая с изтеклите записи. „Подходът към проблемите не бива да бъде в краткосрочен план, а да се търсят дългосрочни и устойчиви решения за подобряване на системата“, посочи президентът. Според държавния глава е важен моралът, но не бива да се нарушава върховенството на закона. „В рамките на правомощията си съм готов да работя за решаване на проблемите в съдебната система“, посочи президентът.  
 
Росен Плевнелиев посочи още, че реформата в съдебната система е възможност да се преодолее неефективността на правораздаването. „Предлаганите промени в Конституцията са добро начало, но трябва да бъдем по-амбициозни, за да постигнем осезаеми резултати“, заяви държавният глава. За една държава не е достатъчно единствено да въведе европейските правила, за да се развива в правилната посока. „За функционираща демокрация е необходимо активно гражданско общество, което да не бъде само коректив, но и да предлага решения“, заяви по време на срещата президентът Плевнелиев. 
 
От инициативата „Правосъдие за всеки“ представиха на президента своите идеи за съдебна реформа, които предвиждат повече независимост и оперативна самостоятелност в работата на прокурорите, намаляване на парламентарната квота на ВСС, въвеждане на длъжността на заместник на главния прокурор за борба с корупцията, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. 
 
Представителите на гражданската инициатива посочиха, че предложенията им са подкрепени с подписите на 5090 граждани от цялата страна и са внесени в Народното събрание. Представителите на инициативата посочиха, че недоволството на обществото срещу неефективността и несправедливостта в правораздаването трябва да намерят израз в провеждането на необходимите реформи. 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Образованите, можещите млади хора ще извадят света от кризата

18 октомври 2021 | 19:07
Илияна Йотова откри учебната година в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт

Мерките за защита на заетите във въглищната енергетика в контекста на енергийния преход на ЕС обсъдиха президентът и кметовете на общини

18 октомври 2021 | 19:07
По инициатива на държавния глава заедно с представители на изпълнителната власт бяха обсъдени с кметовете на потенциално най-засегнатите населени места от Зеления преход мерките за защита на заетите във въглищната енергетика, които да допринесат за запазването на заетостта и конкурентоспособността на България със съвременни и модерни технологии за производство на електроенергия.

Държавният глава: Очаквам ясни и навременни мерки с конкретни хоризонт, срок и обхват за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ

18 октомври 2021 | 18:06
Очаквам ясни и навременни мерки за решаване на ценовата криза при електроенергията и природния газ, които да съдържат конкретни хоризонт, срок и обхват и да водят до бързи реални резултати. До момента у нас бизнесът е главният потърпевш от безпрецедентната ситуация, но тя се отразява и на всички българските граждани, които плащат по-високи цени за почти всяка стока и услуга. Необходими са спешни антикризисни решения, които да дадат спокойствие на обществото и на бизнеса.

Вицепрезидентът: Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата

17 октомври 2021 | 11:11
„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки