НОВИНИ

Президентът: Готов съм в рамките на правомощията си да работя за решаване на проблемите в съдебната система

2015-12-02 15:53:00
Президентът Росен Плевнелиев прие на работна среща на „Дондуков“ 2 представители на националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. По време на разговора държавният глава подкрепи лансираното предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание и комисия към Висшия съдебен съвет за проверка на случая с изтеклите в публичното пространство записи на разговори между съдии. 
 
Необходимо е институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират, за да се намери решение, заяви президентът Росен Плевнелиев. „Проблемите не бива да се крият. Ангажирам се да ги поставям във фокуса на дневния ред, но никой не трябва да очаква да нарушавам закона“, заяви Росен Плевнелиев по отношение на предложенията държавният глава да сформира „независима комисия“ с участие на трите власти по случая с изтеклите записи. „Подходът към проблемите не бива да бъде в краткосрочен план, а да се търсят дългосрочни и устойчиви решения за подобряване на системата“, посочи президентът. Според държавния глава е важен моралът, но не бива да се нарушава върховенството на закона. „В рамките на правомощията си съм готов да работя за решаване на проблемите в съдебната система“, посочи президентът.  
 
Росен Плевнелиев посочи още, че реформата в съдебната система е възможност да се преодолее неефективността на правораздаването. „Предлаганите промени в Конституцията са добро начало, но трябва да бъдем по-амбициозни, за да постигнем осезаеми резултати“, заяви държавният глава. За една държава не е достатъчно единствено да въведе европейските правила, за да се развива в правилната посока. „За функционираща демокрация е необходимо активно гражданско общество, което да не бъде само коректив, но и да предлага решения“, заяви по време на срещата президентът Плевнелиев. 
 
От инициативата „Правосъдие за всеки“ представиха на президента своите идеи за съдебна реформа, които предвиждат повече независимост и оперативна самостоятелност в работата на прокурорите, намаляване на парламентарната квота на ВСС, въвеждане на длъжността на заместник на главния прокурор за борба с корупцията, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. 
 
Представителите на гражданската инициатива посочиха, че предложенията им са подкрепени с подписите на 5090 граждани от цялата страна и са внесени в Народното събрание. Представителите на инициативата посочиха, че недоволството на обществото срещу неефективността и несправедливостта в правораздаването трябва да намерят израз в провеждането на необходимите реформи. 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки