НОВИНИ

Маргарита Попова: Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки

2015-09-29 12:42:00

„Няма нищо по-човешко от това, когато другият е в беда, да помогнеш всеотдайно и със сърце. Остро възразявам срещу изказвания, които твърдят, че хората на Балканите не са състрадателни“. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в изказването си на дискусионен форум на тема „Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците“.

„Самите ние още нямаме самочувствие на граждани на света. Хората в Югоизточна Европа, след 50 години на тоталитарни режими, още не са достигнали стандарта на живот, който заслужават. А когато хората са бедни, няма как да са в състояние на изразят своето човеколюбие и да покажат готовността си да помогнат на другия“, посочи вицепрезидентът, която беше гост на дискусията в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Във форума участваха ръководството на Българския червен кръст, на турския Червен полумесец и представители на местната власт и на академичната общност.

В сегашния момент тясното регионално сътрудничество е особено важно, подчерта вицепрезидентът. „Без силно регионално сътрудничество няма как да напреднем нито в икономиката, нито в социалната сфера, нито в усилията си да преодолеем кризата с бежанците“, каза Попова. По тази тема вицепрезидентът призова политическите емоции да останат встрани, а проблемите в света, които са трупани с десетилетия, ясно и категорично трябва да бъдат посочвани.

Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки и „самозабравили се елити“, смята Маргарита Попова. Вицепрезидентът призова още за спазване на правилата, неспазването на които, по нейните думи, води до разрушителни последствия и до сформирането на „ничии земи по света“, от които хората бягат в бедност и от ресурсите на които други се обогатяват. Маргарита Попова подкрепи виртуалната петиция на Международното движение на Червения кръст под надслов „Да защитим хуманността“.

По-късно вицепрезидентът посети Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, където се запозна с учебния процес и със съвременни методи на обучение в МУ – зали за интерактивно обучение и 3D кабинет по анатомия. Маргарита Попова разговаря с ръководството на университета и с представители на Студентския съвет на висшето училище. Вицепрезидентът пое ангажимент да работи съвместно с ръководството на МУ-Варна за развитието на катедри по съдебна медицина в българските висши училища.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки