НОВИНИ

Маргарита Попова: Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки

2015-09-29 12:42:00

„Няма нищо по-човешко от това, когато другият е в беда, да помогнеш всеотдайно и със сърце. Остро възразявам срещу изказвания, които твърдят, че хората на Балканите не са състрадателни“. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в изказването си на дискусионен форум на тема „Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците“.

„Самите ние още нямаме самочувствие на граждани на света. Хората в Югоизточна Европа, след 50 години на тоталитарни режими, още не са достигнали стандарта на живот, който заслужават. А когато хората са бедни, няма как да са в състояние на изразят своето човеколюбие и да покажат готовността си да помогнат на другия“, посочи вицепрезидентът, която беше гост на дискусията в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Във форума участваха ръководството на Българския червен кръст, на турския Червен полумесец и представители на местната власт и на академичната общност.

В сегашния момент тясното регионално сътрудничество е особено важно, подчерта вицепрезидентът. „Без силно регионално сътрудничество няма как да напреднем нито в икономиката, нито в социалната сфера, нито в усилията си да преодолеем кризата с бежанците“, каза Попова. По тази тема вицепрезидентът призова политическите емоции да останат встрани, а проблемите в света, които са трупани с десетилетия, ясно и категорично трябва да бъдат посочвани.

Огромната част от страданията на бежанците са резултат от политически грешки и „самозабравили се елити“, смята Маргарита Попова. Вицепрезидентът призова още за спазване на правилата, неспазването на които, по нейните думи, води до разрушителни последствия и до сформирането на „ничии земи по света“, от които хората бягат в бедност и от ресурсите на които други се обогатяват. Маргарита Попова подкрепи виртуалната петиция на Международното движение на Червения кръст под надслов „Да защитим хуманността“.

По-късно вицепрезидентът посети Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, където се запозна с учебния процес и със съвременни методи на обучение в МУ – зали за интерактивно обучение и 3D кабинет по анатомия. Маргарита Попова разговаря с ръководството на университета и с представители на Студентския съвет на висшето училище. Вицепрезидентът пое ангажимент да работи съвместно с ръководството на МУ-Варна за развитието на катедри по съдебна медицина в българските висши училища.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки