НОВИНИ

Номинации на президента Росен Плевнелиев за членове на Конституционния съд от квотата на държавния глава

2015-09-15 15:09:00

Съгласно установените процедури и практики в Президентската администрация, които гарантират прозрачност при назначенията на висши държавни длъжности, президентът Росен Плевнелиев обявява номинациите на Мариана Карагьозова-Финкова и на Филип Димитров за съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на държавния глава. Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, с признат авторитет в България и в чужбина.  

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (2003-2013 г.). Координатор по програма ЕРАЗЪМ при ЮФ на СУ от 1999 г. Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария.

Провежда лекционни курсове по Конституционно право, Конституционно правосъдие, Право на Европейския съюз и Европейски конституционализъм в редица специалности на Софийския университет и Нов български университет.

Автор на много книги, студии и статии по въпросите на конституционното и сравнителното конституционно право.

Член е на Правния съвет при Президента на Република България.

Филип Димитров е министър-председател (1991-1992 г.) на Република България и народен представител в 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Заместник-председател е на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.). От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.  


Възпитаник е на Юридическия факултет на СУ, специализира в „Удроу Уилсън център“ във Вашингтон, САЩ (2003 г.), доктор по политология от НБУ. Преподавател е в „Кристофър Нюпорт юнивърсити“, Вирджиния, САЩ (2008-2009 г.), в Американския университет в Благоевград (2002-2008 г., 2010 г.), гост-преподавател в Университета на Торонто, Канада (2007 г.).

Притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Филип Димитров е кариерен дипломат, посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

Държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на Република България до края на септември 2015 година.

 

МОТИВИ

ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Номинирането ми за съдия в Конституционния съд на Република България от Вашата конституционна квота за мен е висока чест, признание за професионалните ми и лични качества, но и голяма отговорност.
Благодаря Ви за оказаното доверие!

Считам, че познанията ми в областта на конституционното право, и специално относно теорията и практиката на конституционното правосъдие, натрупани през повече от три десетилетия преподавателска,  научноизследователска  и експертна дейност, могат да бъдат полезни за последователното отстояване авторитета на българския Конституционен съд, като част от семейството на европейските конституционни юрисдикции, явяващи се важен гарант за върховенството на общочовешките и демократични ценности в съвременната конституционна демокрация и конституционна правова държава. Убедена съм, че натрупаният опит в конституционната практика, в качеството ми на член на формирания от Вас Правен съвет, ще ми позволи да дам своя принос за намирането на конституционно обосновани и житейски верни юридически разрешения от Конституционния съд.

Ако бъда назначена за конституционен съдия, поемам отговорността да използвам вички мои познания и опит и да положа всички необходими усилия съпричастността и чувството за дълг да подхранват разума и сърцето ми в служенето на конституционността и за утвърждаването на общественото доверие към Конституционния съд като институция, на която гражданите могат да доверят своите основни права и свободи.


15 септември 2015 г.                                    С уважение:
                                                                    Мариана Карагьозова-Финкова

 

МОТИВАЦИОННО ПИСМО
от Филип Димитров Димитров

Уважаеми г-н Президент,

Вашата номинация за съдия в Конституционния съд на Република България е висока чест за мен и като юрист, и като обществен деец.

Благодаря Ви за оказаното доверие.
Заявявам категоричното си желание и в бъдеще да отстоявам принципите на Конституцията, законността и справедливостта и да работя за България като демократична и правова държава

Надявам се, че опитът от близо две десетилетия в съдебните зали, както и този от законотворчеството, от изпълнителната власт и от международната ми дейност, биха ми помогнали да допринеса за успешната работа на Конституционния съд.

За мен би било желано предизвикателство да приложа академичните си и практически познания във високоотговорната роля на конституционен съдия и ако бъда назначен, ще направя всички усилия да посрещна това предизвикателство по достоен за тази длъжност начин.
    

                        С уважение и признателност:
                                    Филип Димитров
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки