НОВИНИ

Денят на народните будители е символ как духовността и образованието възраждат българския народ и от най-тъмните времена и кризи

2014-11-01 11:35:00


Денят на народните будители е символ на това, как духовността и образованието възраждат и издигат българския народ и от най-тъмните времена и кризи. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев на церемонията, на която удостои с орден „Стара планина“ първа степен акад. Стефан Воденичаров и връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. Президентът подчерта, че будителството е състояние на духа, което всяко поколение трябва да преоткрие и постигне за себе си, за да може да надгражда и да върви напред.

Акад. Стефан Воденичаров получи висшето държавно отличие за своите заслуги за развитието на науката. „Вашето участие в международните експертни органи към НАТО, към Международната агенция за атомна енергия, в американски и европейски научни организации, поставя високо авторитета на българската наука и на учените от БАН“, обърна се президентът към председателя на Академията. Акад. Воденичаров е автор на 71 патента и авторски свидетелства, 2 монографии и 146 научни публикации в български и чуждестранни списания. Записан е в Златната книга на изобретателите към Патентното ведомство и има 121 договора за внедряване на изобретения. По 87 договора му е призната реализация на нови технологии, а по 49 са признати нови изделия, модифицирани по системите на НАТО, отбеляза още в изказването си държавният глава.

Росен Плевнелиев връчи Почетния знак на държавния глава на Българската академия на науките по повод 145-годишнината от създаването й и във връзка с големия й принос за изграждане на съвременна България и за развитието на културния и духовен облик на нацията. „Приносът на БАН във всички ключови области от развитието на българската държава и общество е неоспорим. За 145-годишната си дейност тя изгражда внушителен международен авторитет. Заема своето забележимо място в европейската и световната наука“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът удостои с Почетния си знак и Съюза на учените в България по повод 70-годишнината от неговото създаване и приноса му в приложните изследвания и изграждането на образователни програми в областта на точните науки. „Задачите на Съюза са обвързани с решаването на проблемите на науката и висшето образование, на научните изследвания, на иновациите и технологиите в страната. През годините негови членове са били най-видните български учени“, посочи в изказването си Росен Плевнелиев. Държавният глава отбеляза и приноса на Съюза за усъвършенстване на законовата уредба, свързана с висшето образование у нас в съответствие с европейското законодателство.  

Акад. Стефан Воденичаров припомни думите на големия български учен и възрожденски деец Марин Дринов, съосновател на Българското книжовно дружество, че „без помощта на науката един народ никога не би достигнал да има значение за цялото човечеството“. Акад. Воденичаров посочи, че днес като общество често забравяме уроците на българските възрожденци и будители – да работим в съгласие и разбирателство в името на общите интереси на страната. „Воденето на диалог, взаимното уважение и толерантното отношение е мерило за интелигентност и зрялост. Ако съумеем да последваме патоса на нашите будители за пълна всеотдайност в името на просперитета на Отечеството, със сигурност ще стигнем до по-градивни резултати“, подчерта по време на церемонията акад. Стефан Воденичаров.

Председателят на Съюза на учените в България акад. Дамян Дамянов заяви, че като гражданска организация Съюзът ще продължи да работи за развитието на науката, образованието и внедряването на иновации в България. „Няма да останем безразлични към проблемите на обществото и ще дадем своя принос в сферите, в които сме силни“, заяви акад. Дамянов. Той добави, че Съюзът ще продължи да поставя на дневен ред решаването на проблемите, пред които са изправени българските учени и университетските преподаватели.

На церемонията в Гербовата зала присъстваха министърът на образованието и науката Румяна Коларова, министърът на културата Мартин Иванов, десетки български учени.

По-рано пред Парадния вход на Администрацията на Президента се проведе церемонията по тържественото издигане на националния флаг по повод Деня на народните будители.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Туризмът може да има голям принос в икономическата трансформация на страната

25 ноември 2021 | 21:09
Румен Радев и Илияна Йотова поздравиха гостите на церемонията по връчване на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до конкретни резултати

25 ноември 2021 | 12:12
България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, който се проведе по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.

Държавният глава: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот

23 ноември 2021 | 19:07
Румен Радев поздрави участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания

Президентът Румен Радев: Пред парламентарно представените партии стоят задачите за съставяне на правителство и приемане на държавния бюджет

23 ноември 2021 | 18:06
Държавният глава ще обяви до края на тази седмица кога ще свика 47-ото Народно събрание

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки