НОВИНИ

Икономическото сътрудничество ще се превърне в приоритет в отношенията между България и Израел

2014-03-27 16:17:00


България и Израел ще набележат конкретни проекти, които да внесат нова динамика в икономическото сътрудничество и да насърчат контактите между бизнеса от двете страни. Това беше позицията, около която се обединиха президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Очаква се това да бъде акцентът и в предстоящите срещи на български държавници с техни израелски колеги, както и на подготвяното Трето съвместно заседание на правителствата на двете страни.

По време на срещата Росен Плевнелиев покани повече компании от Израел да инвестират в България и в региона на Югоизточна Европа, който предлага изключително привлекателни условия за бизнес. „Израел е постигнал значителни успехи в информационните и комуникационни технологии, здравеопазването и биотехнологиите. Това са приоритетни сектори и за българската икономика, в които редица български компании имат опит и в които страната ни има интерес да привлече стратегически инвеститори“, отбеляза президентът. Страната ни възстановява добрите си традиции и в производството и износа на храни, като развитието на този сектор се насърчава от европейските субсидии, и може да предложи много на инвеститорите, отбеляза още държавният глава.

България ще продължи да работи за диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси и това също разкрива перспективи за по-тясно сътрудничество с Израел, заяви Росен Плевнелиев. В процес е изграждането на интерконекторни връзки между газопреносната система на страната ни и мрежите на нейните съседи и това ще осигури на България достъп до по-широк кръг от износители на природен газ, включително от региона на Средиземно море. Възможността Израел да доставя природен газ за Югоизточна Европа е реална и изисква създаването на условия за привличането на потенциални инвеститори, които да участват в развитието на регионалната газопреносна инфраструктура, беше посочено още на срещата.

Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на сигурността, потвърдиха Росен Плевнелиев и Авигдор Либерман. Предстои България, Израел, Кипър, Гърция и Румъния да създадат Регионална група за реакции при кризи, която да засили партньорството между страните в случаи на общи предизвикателства пред сигурността, включително и в ситуации на засилен миграционен натиск. Потвърдена беше готовността на Израел да продължи да подпомага България в разследването на терористичния акт на летище „Сарафово“.

Обща беше оценката, че постигането на справедливо и устойчиво решение на Близкоизточния мирен процес може да бъде намерено чрез активизирането на преките двустранни преговори между Държавата Израел и Палестинската автономна власт и беше изразена подкрепа за усилията на  държавния секретар на САЩ Джон Кери в тази насока.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

19 май 2022 | 19:07
Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

19 май 2022 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки