НОВИНИ

Секторните стратегии в земеделието да се интегрират в единна визия до 2020 година, призова президентът

2013-10-22 16:57:00

Стратегическите перспективи за развитието на земеделието и производството на храни в България до 2020 г. обсъдиха на изнесено заседание в Тракийския университет в Стара Загора участниците в Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура при държавния глава. В работата на Съвета взеха участие президентът Росен Плевнелиев, представители на изпълнителнителната и на законодателната власт, на академичната общност и браншови организации. Домакин на форума е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Моментът е много специален, защото за няколко месеца трябва да постигнем консенсус по приоритетите на държавата в различните отрасли и по начините те да бъдат финансирани, каза президентът Росен Плевнелиев, който откри заседанието на Съвета. Държавният глава призова отново да не се работи „на парче“ и различните стратегии в сектора на селкото стопанство да бъдат в синхрон. Президентът подчерта и необходимостта от легитимност на процеса на планиране на приоритетите.

„В земеделието от днес за утре нищо не може да се случи, секторните стратегии трябва да бъдат интегрирани в обща визия и план до 2020 година“, посочи държавният глава. Досега секторните документи в земеделието са изготвяни, без да се търси взаимовръзка и без да се отчитат ограничените финансови ресурси за подпомагане на земеделските стопани, коментира президентът и обоснова необходимостта от изготвянето на Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България до 2020 година. Стратегията трябва да кореспондира с другите два основни документа на страната ни – Националната стратегия за развитие България 2020 и Споразумението за партньорство с Европейската комисия.

Балансирано развитие на аграрния отрасъл, повишаването на конкурентоспособността и ресурсната ефективност, опазването на околната среда, защитата на човешкото здраве и на интересите на потребителите, както и насърчаването на икономическия растеж и на заетостта, са петте главни приоритета в областта на селското стопанство, заложени в стратегическите документи за България до 2020 година.

В изказването си пред участниците в Съвета държавният глава очерта основните проблеми в земеделския сектор. Материално-техническата база е амортизирана, хидромелиоративните съоръжения са почти унищожени, липсват инвестиции в геозащитна и друга техническа инфраструктура. Дребните фермери не са в състояние да инвестират в нови технологии, образование и обучение, ниска е производителността в сектора, каза президентът.

„Нито правителството, нито Народното събрание, нито президенската институция, могат да останат встрани от тези проблеми. Моята задача е да ви чуя и вашият глас и вашите проекти да стигнат до компетентните институции за постигането на консенсус на всички равнища – от браншовите организации до Народното събрание“, заяви Росен Плевнелиев.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Египет е нашият най-голям търговско-икономически партньор за региона на Близкия изток и цяла Африка

25 март 2019 | 14:02
Представители на десетки български компании ще участват на бизнес форум в Кайро в рамките на официалното посещение на държавния глава

Президентът Румен Радев удостои полския творец и общественик Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

23 март 2019 | 18:06
„Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта“, подчерта Румен Радев.

Румен Радев: Със своята упоритост, всеотдайност и воля атлетите се превръщат в пример за цялото общество

23 март 2019 | 17:05
Привилегия е да бъда сред такава плеяда от шампиони и медалисти. Вие показахте по безспорен начин какво могат младите атлети, когато със своята упоритост, всеотдайност и воля се превръщат в пример за цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с атлетите, представили България на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019, техни близки, треньори и ръководители.

Вицепрезидентът: Големите идеи и каузи са дефицит

23 март 2019 | 13:01
Определяща е ролята на жената днес, когато в света липсват съпричастност и толерантност, заяви Илияна Йотова на международна конференция „Жените на Балканите в следващите 100“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки