НОВИНИ

Секторните стратегии в земеделието да се интегрират в единна визия до 2020 година, призова президентът

2013-10-22 16:57:00

Стратегическите перспективи за развитието на земеделието и производството на храни в България до 2020 г. обсъдиха на изнесено заседание в Тракийския университет в Стара Загора участниците в Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура при държавния глава. В работата на Съвета взеха участие президентът Росен Плевнелиев, представители на изпълнителнителната и на законодателната власт, на академичната общност и браншови организации. Домакин на форума е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Моментът е много специален, защото за няколко месеца трябва да постигнем консенсус по приоритетите на държавата в различните отрасли и по начините те да бъдат финансирани, каза президентът Росен Плевнелиев, който откри заседанието на Съвета. Държавният глава призова отново да не се работи „на парче“ и различните стратегии в сектора на селкото стопанство да бъдат в синхрон. Президентът подчерта и необходимостта от легитимност на процеса на планиране на приоритетите.

„В земеделието от днес за утре нищо не може да се случи, секторните стратегии трябва да бъдат интегрирани в обща визия и план до 2020 година“, посочи държавният глава. Досега секторните документи в земеделието са изготвяни, без да се търси взаимовръзка и без да се отчитат ограничените финансови ресурси за подпомагане на земеделските стопани, коментира президентът и обоснова необходимостта от изготвянето на Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България до 2020 година. Стратегията трябва да кореспондира с другите два основни документа на страната ни – Националната стратегия за развитие България 2020 и Споразумението за партньорство с Европейската комисия.

Балансирано развитие на аграрния отрасъл, повишаването на конкурентоспособността и ресурсната ефективност, опазването на околната среда, защитата на човешкото здраве и на интересите на потребителите, както и насърчаването на икономическия растеж и на заетостта, са петте главни приоритета в областта на селското стопанство, заложени в стратегическите документи за България до 2020 година.

В изказването си пред участниците в Съвета държавният глава очерта основните проблеми в земеделския сектор. Материално-техническата база е амортизирана, хидромелиоративните съоръжения са почти унищожени, липсват инвестиции в геозащитна и друга техническа инфраструктура. Дребните фермери не са в състояние да инвестират в нови технологии, образование и обучение, ниска е производителността в сектора, каза президентът.

„Нито правителството, нито Народното събрание, нито президенската институция, могат да останат встрани от тези проблеми. Моята задача е да ви чуя и вашият глас и вашите проекти да стигнат до компетентните институции за постигането на консенсус на всички равнища – от браншовите организации до Народното събрание“, заяви Росен Плевнелиев.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели

20 ноември 2018 | 20:08
Силната и здрава духовна среда е нужна, за да бъде подкрепян и оценяван българският талант. Това заяви президентът Румен Радев при отбелязването на 105-годишнината от основаването на Съюза на българските писатели. Тържественото честване, което събра редица творци от България и чужбина, се състоя в НДК под патронажа на държавния глава.

Президентът Румен Радев: Ще се срещна с министър-председателя, когато водената от него коалиция разработи визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта

20 ноември 2018 | 19:07
„Среща ще има, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяване на катастрофалния срив на инвестициите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа. Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улиците?“ Това заяви днес президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали ще има среща между него и българския министър-председател.

Добрият лидер сам спазва стандартите, които поставя на останалите, заяви президентът на среща със студенти

20 ноември 2018 | 17:05
Ако в професионалния си път в бъдеще ви се наложи да ръководите дори и един човек, е важно да знаете, че добрият лидер сам трябва да спазва принципите и стандартите, които поставя на останалите. Това заяви президентът Румен Радев при разговор със студенти от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Младите хора посетиха "Дондуков"2 и поставиха въпросите си на държавния глава.

Неизползвания потенциал за сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и иранският вицепрезидент Али Асгар Мунесан

16 ноември 2018 | 13:01
В двустранните отношения между Република България и Ислямска република Иран има много неизползван потенциал. Около тази теза се обединиха българският вицепрезидент Илияна Йотова и иранският й колега Али Асгар Мунесан на среща на „Дондуков“ 2.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки