НОВИНИ

Секторните стратегии в земеделието да се интегрират в единна визия до 2020 година, призова президентът

2013-10-22 16:57:00

Стратегическите перспективи за развитието на земеделието и производството на храни в България до 2020 г. обсъдиха на изнесено заседание в Тракийския университет в Стара Загора участниците в Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура при държавния глава. В работата на Съвета взеха участие президентът Росен Плевнелиев, представители на изпълнителнителната и на законодателната власт, на академичната общност и браншови организации. Домакин на форума е ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков.

Моментът е много специален, защото за няколко месеца трябва да постигнем консенсус по приоритетите на държавата в различните отрасли и по начините те да бъдат финансирани, каза президентът Росен Плевнелиев, който откри заседанието на Съвета. Държавният глава призова отново да не се работи „на парче“ и различните стратегии в сектора на селкото стопанство да бъдат в синхрон. Президентът подчерта и необходимостта от легитимност на процеса на планиране на приоритетите.

„В земеделието от днес за утре нищо не може да се случи, секторните стратегии трябва да бъдат интегрирани в обща визия и план до 2020 година“, посочи държавният глава. Досега секторните документи в земеделието са изготвяни, без да се търси взаимовръзка и без да се отчитат ограничените финансови ресурси за подпомагане на земеделските стопани, коментира президентът и обоснова необходимостта от изготвянето на Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието в България до 2020 година. Стратегията трябва да кореспондира с другите два основни документа на страната ни – Националната стратегия за развитие България 2020 и Споразумението за партньорство с Европейската комисия.

Балансирано развитие на аграрния отрасъл, повишаването на конкурентоспособността и ресурсната ефективност, опазването на околната среда, защитата на човешкото здраве и на интересите на потребителите, както и насърчаването на икономическия растеж и на заетостта, са петте главни приоритета в областта на селското стопанство, заложени в стратегическите документи за България до 2020 година.

В изказването си пред участниците в Съвета държавният глава очерта основните проблеми в земеделския сектор. Материално-техническата база е амортизирана, хидромелиоративните съоръжения са почти унищожени, липсват инвестиции в геозащитна и друга техническа инфраструктура. Дребните фермери не са в състояние да инвестират в нови технологии, образование и обучение, ниска е производителността в сектора, каза президентът.

„Нито правителството, нито Народното събрание, нито президенската институция, могат да останат встрани от тези проблеми. Моята задача е да ви чуя и вашият глас и вашите проекти да стигнат до компетентните институции за постигането на консенсус на всички равнища – от браншовите организации до Народното събрание“, заяви Росен Плевнелиев.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

19 май 2022 | 19:07
Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

19 май 2022 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки